Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε χθες τους ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές με ένα μήνυμά του στο Twitter να ακυρώσουν το ασφαλιστικό σύστημα που έχει γίνει γνωστό ως Obamacare αμέσως ακόμη κι αν δεν μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για το νέο σύστημα που θα το αντικαταστήσει, θολώνοντας ακόμη περισσότερο τα νερά την ώρα που οι ηγέτες των ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσου δυσκολεύονται να καταλήξουν σε μια συναινετική λύση για την υγειονομική περίθαλψη.

Οι ηγέτες των ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία είχαν ορίσει προθεσμία ως χθες Παρασκευή για να ολοκληρωθεί η κατάρτιση της δικής τους εκδοχής του νομοσχεδίου για την ταυτόχρονη κατάργηση και αντικατάσταση του Νόμου για την Προσιτή Περίθαλψη του 2010 (Affordable Health Care Act ή AHCA, γνωστότερος ως Obamacare), ο οποίος είχε αποτέλεσμα να αποκτήσουν δικαίωμα στην περίθαλψη επιπλέον 20 εκατομμύρια Αμερικανοί.

Αλλά η προθεσμία φαινόταν απίθανο να τηρηθεί, καθώς οι περισσότεροι γερουσιαστές είχαν ήδη φύγει από την Ουάσινγκτον ενόψει της διακοπής της λειτουργίας του Κογκρέσου την επόμενη εβδομάδα, χωρίς να υπάρχει καμιά συμφωνία ή σαφής κατεύθυνση για το νομοσχέδιο. Το tweet του Τραμπ δεν φάνηκε να έχει κάποια ορατή επίπτωση, είτε στο πολιτικό επίπεδο είτε στις αγορές.

«Αν οι ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές δεν είναι σε θέση να περάσουν αυτό πάνω στο οποίο δουλεύουν τώρα, θα πρέπει να ΑΝΑΚΑΛΕΣΟΥΝ αμέσως (σ.σ. τον νόμο Obamacare), και κατόπιν να τον ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ σε μεταγενέστερη ημερομηνία!».

Ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, διαβεβαίωσε αργότερα ότι ο Τραμπ συνεχίζει να «δεσμεύεται πλήρως» στην έγκριση ενός νόμου για την περίθαλψη από τη Γερουσία αλλά εξετάζει κάθε διαθέσιμη επιλογή. «Ο πρόεδρος δεν έχει αλλάξει καθόλου άποψη», διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

Όμως συντηρητικοί και μετριοπαθείς ρεπουμπλικάνοι άσκησαν πιέσεις προς διαμετρικά αντίθετες κατευθύνσεις όσον αφορά το νομοσχέδιο τις τελευταίες ημέρες, παρότι ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ αναζητούσε συναίνεση. Οι μεν θέλουν περισσότερα δικαιώματα για τους πολίτες με χαμηλότερα εισοδήματα, οι δε δίνουν μάχη για να χαλαρώσουν οι περιορισμοί για τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Ορισμένοι ρεπουμπλικάνοι στο Καπιτώλιο φάνηκαν να ενοχλούνται με αυτή την παρέμβαση του Τραμπ. Μια πηγή που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί σημείωσε πως εάν οι γερουσιαστές του GOP είχαν τις ψήφους για να καταργήσουν το Obamacare και να το αντικαταστήσουν αργότερα, «θα το είχαν κάνει τον Ιανουάριο. Δεν τις έχουν, και χάνουμε πολύτιμο χρόνο συζητώντας το».