Την Τετάρτη στο Στρασβούργο θα απονεμηθεί το Βραβείο Ζαχάρωφ 2011για την ελευθερία της σκέψης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα ονόματα των εκπροσώπων της Αραβικής Άνοιξης από τις τέσσερις χώρες, στα πρόσωπα των οποίων τιμάται ο αγώνας για ελευθερία και δικαιώματα, είχαν ανακοινωθεί τον Οκτώβριο.

Πρόκειται για:

-Την Asmaa Mahfouz από την Αίγυπτο, που κινητοποίησε τους συμπατριώτες της, μέσω του Youtube, του Facebook και του Twitter.

-Τον Ahmed al-Zubair Ahmed al-Sanusi, τον μακροβιότερο πολιτικό κρατούμενο στη Λιβύη, ο οποίος συμμετέχει τώρα στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της χώρας.

-Τον Razan Zaitouneh, δικηγόρο ειδικευμένο στα ανθρώπινα δικαιώματα, που έφερε στο φως τις εκτελέσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία.

-Τον σκιτσογράφο Ali Farzat, του οποίου οι γελοιογραφίες υποδαύλισαν την αντίσταση με αποτέλεσμα τον βασανισμό του από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας.

-Τέλος, τον Mohamed Bouazizi (στη φωτογραφία), που με την αυτοκτονία του, έγινε ο καταλύτης όλων των εξεγέρσεων της Αραβικής Άνοιξης, αρχής γενομένης από την πατρίδα του την Τυνησία. Το βραβείο του απονέμεται μετά θάνατον.