Στη Δυτική Όχθη έφτασε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Ο Αμπάς υποδέχθηκε τον Τραμπ στο προεδρικό μέγαρο στη Βηθλεέμ, με τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ και τον παλαιστινιακό να ακούγονται στην τελετή υποδοχής.

Ο Τραμπ, που ενημερώθηκε για κάποιες πτυχές του Μεσανατολικού στην Ιερουσαλήμ στη διάρκεια συνομιλιών του με Ισραηλινούς αξιωματούχους, αναμένεται να ακούσει σήμερα και την άλλη πλευρά από τον Αμπάς, που επιθυμεί να παρουσιάσει το όνειρο των Παλαιστινίων για ανεξάρτητο κράτος σε έναν Αμερικανό πρόεδρο που ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τα σχέδιά του για την περιοχή.

Αφού επισκέφθηκε χθες το Τείχος των Δακρύων, ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει σήμερα την ευκαιρία να δει ένα άλλο τείχος: αυτό που έχει κατασκευάσει το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη για να προστατευθεί από πιθανές επιθέσεις Παλαιστινίων. Μεγάλο μέρος της Βηθλεέμ ζει υπό τη σκιά αυτού του τείχους: «ενός φράχτη ασφαλείας», σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, ή «ενός τείχους απαρτχάιντ» για τους Παλαιστίνιους, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ωστόσο ένα μεγάλο πανό που έγραφε στα αγγλικά «η πόλη της ειρήνης χαιρετίζει τον άνδρα της ειρήνης» ήταν αναρτημένο στον δρόμο από τον οποίο πέρασε η αυτοκινητοπομπή του Τραμπ.

Χθες στην Ιερουσαλήμ, στο πλευρό του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ο Τραμπ φάνηκε να ρίχνει τους τόνους: «Μου έχουν πει ότι από όλες τις συμφωνίες, αυτή είναι μια από τις πιο δύσκολες, όμως έχω την εντύπωση ότι θα καταφέρουμε να την πετύχουμε. Ελπίζω».

ΤΡΑΜΠ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ ΤΡΑΜΠ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ ΤΡΑΜΠ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ