Τις επιχειρηματικές συναλλαγές με το Ιράν υπερασπίστηκε το Πεκίνο, μετά την πρόσκληση Αμερικανού αξιωματούχου προς την Κίνα να τηρήσει τις κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος της Τεχεράνης.

«Το εμπόριο της Κίνας με το Ιράν αποτελεί φυσιολογικές εμπορικές συνδιαλλαγές, οι οποίες δε βλάπτουν τα συμφέροντα άλλων χωρών και της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζιανγκ Γιου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ημερησία της Κίνας». «Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Κίνα πάντοτε τήρησε τις αποφάσεις του Συμβουλίου», πρόσθεσε. .

Τον Ιούνιο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε τέταρτο γύρο κυρώσεων στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.  Δύση και Ισραήλ υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα αποτελεί προκάλυμμα της προσπάθειας του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, κάτι που διαψεύδεται από την Τεχεράνη.

Η Κίνα, η οποία διαθέτει δικαίωμα βέτο στο ΣΑ, τάχθηκε υπέρ των κυρώσεων του ΟΗΕ, αλλά έκτοτε αντιτάχθηκε στις μονομερείς κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας σε διαπραγματεύσεις.