Ο Εμανουέλ Μακρόν εξελέγη πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας εξασφαλίζοντας το 65,5% έως 66,1% των ψήφων έναντι της Μαρίν Λεπέν (33,9% έως 34,5%), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων Ifop και Harris Interactive.

Ασφαλή νούμερα και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα θα έχουμε περίπου στις 22:00 ώρα Ελλάδας. Στο Λούβρο ξεκίνησαν οι πανηγυρισμοί για τον Μακρόν.

Ο κ. Μακρόν ο οποίος δημιούργησε το κίνημά του «En Marche», πριν από μόλις έναν χρόνο, κατάφερε από απόλυτο outsider να θριαμβεύσει στις γαλλικές εκλογές, καθώς μέσα σε μόλις 9 μήνες το κίνημά του απέκτησε 250.000 μέλη. «Ανοίγει μια νέα σελίδα» για τη Γαλλία, «αυτή της ελπίδας και της εμπιστοσύνης που αποκαθίσταται», δήλωσε απόψε ο νικητής των προεδρικών εκλογών Εμανουέλ Μακρόν στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Γυρίζουμε μια νέα σελίδα στη μακρά ιστορία μας απόψε», τόνισε ο Μακρόν εκφράζοντας την ευχή αυτή να είναι μια σελίδα «ελπίδας και εμπιστοσύνης που αποκαθίσταται». Ο Μακρόν, που είχε μια «σύντομη» και «εγκάρδια» τηλεφωνική συνδιάλεξη με τη Μαρίν Λεπέν, λίγο πριν ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα, κέρδισε με μεγάλη διαφορά την υποψήφια της ακροδεξιάς στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που σημαδεύτηκε από μεγάλη αποχή. Αναμένεται να κάνει εκτενέστερες δηλώσεις από στιγμή σε στιγμή στα κεντρικά γραφεία της εκστρατείας του στο Παρίσι, πριν πάει στο Λούβρο για να γιορτάσει τη νίκη του μαζί με τους υποστηρικτές του. Το ποσοστό αποχής ανέρχεται στο ποσοστό 25,5%.

«Οι Γάλλοι πολίτες επέλεξαν τον Μακρόν για πρόεδρο της χώρας»

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε ότι οι Γάλλοι πολίτες επέλεξαν τον Εμανουέλ Μακρόν για πρόεδρο της χώρας επιλέγοντας να κρατήσει η Γαλλία την θέση της στην καρδιά της Ευρώπης. Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν είχαν μια «σύντομη» και «φιλική» τηλεφωνική συνδιάλεξη, σύμφωνα με το περιβάλλον του νέου προέδρου της Γαλλίας. AP_17127666643297 Στις πρώτες τις δηλώσεις η Μαρίν Λεπέν παραδέχτηκε την ήττα της και ανέφερε πως το Εθνικό Μέτωπο θα ανασυνταχθεί και θα διεκδικήσει την προεδρία στις επόμενες εκλογές το 2022. Η ίδια χαρακτήρισε τα ποσοστά που συγκέντρωσε το κόμμα της, το Εθνικό Μέτωπο, ιστορικά.

Συγχαρητήρια και από τον Ολάντ

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ «συνεχάρη θερμά» τον Μακρόν για της εκλογή του στο προεδρικό θώκο της χώρας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το προεδρικό μέγαρο, ο Ολάντ επισήμανε ότι η νίκη του Μακρόν δείχνει ότι η πλειονότητα των Γάλλων πολιτών επιθυμεί να ενωθεί γύρω «από τις αξίες της Δημοκρατίας».