Μετά από 81 μέρες κράτησης και λίγες ημέρες μετά τη συγκλονιστική επίδειξη αλληλεγγύης των Κινέζων προς το πρόσωπό του, ο κινέζος καλλιτέχνης Αϊ Ουεϊουέι συνεχίζει να δέχεται στο στούντιό του, στο βόρειο Πεκίνο, δημοσιογράφους, φίλους και ομότεχνούς του.

«Κάθε μέρα σκέφτομαι ότι σήμερα θα με συλλάβουν ξανά. Αυτή είναι και η εντύπωση που προσπαθούν να δημιουργήσουν οι αρχές. Όχι μόνο σε μένα, αλλά σ’ολόκληρη τη κοινωνία, σε όποιον έχει διαφορετικές απόψεις» λέει στην εφημερίδα Guardian.

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, ο διάσημος κινέζος καλλιτέχνης ήταν ένα σεβαστό μέλος του κινεζικού και παγκόσμιου καλλιτεχνικού κατεστημένου. Ήταν ασφαλώς προκλητικός, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τις αρχές να του αναθέσουν τον σχεδιασμό του Ολυμπιακού Σταδίου του Πεκίνου.

Οι απόψεις του και ο ακτιβισμός του, όμως, οδήγησαν στη φετινή σύλληψη τόσο του ίδιου, όσο και δεκάδων ακόμη ακτιβιστών, δικηγόρων και άλλων διαφωνούντων. Για πολλούς, ο Αϊ έχει γίνει το πρόσωπο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. Περισσότερο σύμβολο, παρά πρόσωπο.

«Το γεγονός ότι η κυβέρνηση τον εξαφάνισε, και στη συνέχεια συνέχισε να τον καταδιώκει απαγγέλλοντάς του διάφορες κατηγορίες, στέλνει μήνυμα σε άλλους ακτιβιστές ότι ακόμη κι αν είσαι γνωστός, αυτό δεν σε προστατεύει», λέει ο Ουανγκ Σονγκλιάν από το Κινεζικό Δίκτυο Υπερασπιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Αϊ Ουεϊουέι είναι σήμερα πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του, εξακολουθεί όμως να λέει περισσότερα πράγματα απ’όσα θα ήθελε η κυβέρνηση.  Όταν οι αρχές του επέβαλαν πρόστιμο ύψους 1,75 εκατομμυρίων ευρώ, χιλιάδες άνθρωποι έσπευσαν να τον βοηθήσουν, πολλοί απ’αυτούς πετώντας χρήματα πάνω από τον τοίχο του σπιτιού του. Όταν η αστυνομία αναφέρθηκε στο αδίκημα της πορνογραφίας – με αφορμή μια φωτογραφία όπου ο Αϊ και τέσσερις γυναίκες πόζαραν γυμνοί – οι οπαδοί του πόζαραν κι αυτοί γυμνοί.