«Η μισθολογική ισότητα είναι ένα σημαντικό ζήτημα, όχι μόνο για τις εταιρείες της Silicon Valley, αλλά για όλους τους κλάδους σε όλες τις χώρες», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Google, την οποία υπογράφει η Αϊλήν Νώτον, αντιπρόεδρος του Τμήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού. Όπως τονίζεται σε αυτήν, «για την Google είναι πολύ σημαντικό οι άντρες και οι γυναίκες που εργάζονται στην ίδια θέση, να αμείβονται ισότιμα όταν ξεκινούν ή κατά την διάρκεια της καριέρας τους».

Γι’ αυτό το λόγο και με την ελπίδα να ενθαρρύνει τη συζήτηση για τη μισθολογική ανισότητα (και για το πώς οι εταιρείες μπορούν να την καταπολεμήσουν), η Google δημοσίευσε το 2016 ανάλυση σχετική με το θέμα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Διεξάγουμε εξονυχιστικές ετήσιες μελέτες, ώστε οι πρακτικές αμοιβής που ακολουθούμε να είναι σύμφωνες με τη δέσμευση για εφαρμογή πρακτικών μισθολογικής ισότητας. Εκπλαγήκαμε από τις κατηγορίες του εκπρόσωπου του Γραφείου Προγραμμάτων Συμμόρφωσης Ομοσπονδιακών Συμβάσεων στο υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ για διακρίσεις κατά των γυναικών» αναφέρει η Google. «Όχι μόνο ήταν αιφνιδιαστικός ο ισχυρισμός, αλλά δεν αιτιολογήθηκε με υποστηρικτικά δεδομένα, ενώ δεν γινόταν καμία αναφορά στη μεθοδολογία. Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας ισχυρίστηκε ότι έβγαλε αυτό το συμπέρασμα, την ώρα που το Ομοσπονδιακό Γραφείο αναζητά ακόμα στοιχεία για χιλιάδες εργαζομένους της Google, ανάμεσα σε αυτά και στοιχεία επικοινωνίας τους. Την ίδια ώρα, η Google έχει ήδη παραδώσει εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα στο Ομοσπονδιακό Γραφείο μετά από 18 έγγραφα αιτήματα. Γεγονός είναι ότι η ετήσια ανάλυση της Google είναι άκρως επιστημονική και αδιαμφισβήτητη. Βασίζεται στο ίδιο ποσοστό ακρίβειας που χρησιμοποιείται στις ιατρικές εξετάσεις (>95%). Και έχει διαθέσει τη μεθοδολογία της και σε άλλες επιχειρήσεις που θέλουν να εξετάσουν και εκείνοι τις πρακτικές τους για μισθολογική ισότητα».

Η Google, μεταξύ άλλων, προτείνει ένα ποσό για την αμοιβή κάθε εργαζομένου (που αποτελείται από τον βασικό μισθό, τα μπόνους και την οικονομική απόδοση της μετοχής) και βασίζεται στον ρόλο, τη θέση, τη χώρα εργασίας, όπως και την τελευταία αξιολόγηση επιδόσεων του εργαζομένου. Αυτό το προτεινόμενο ποσό δεν εξαρτάται από το φύλο, και οι αναλυτές που υπολογίζουν τα προτεινόμενα ποσά δεν έχουν πρόσβαση σε δεδομένα που δηλώνουν το φύλο των εργαζομένων. Ο προϊστάμενος δε, του εργαζομένου, έχει περιορισμένη ευχέρεια να προσαρμόσει το προτεινόμενο ποσό, καθώς βασίζεται σε μία ανεξάρτητη από τις αποφάσεις του οικονομική λογική, σημειώνεται στην ανακοίνωση.