Όταν ανέφερε πως η συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα εξασθενίσει αν εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μία περιεκτική συμφωνία, η Βρετανία δεν σκόπευε να απειλήσει την Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ξεκίνησε την Τετάρτη (χθες) την επίσημη διαδικασία για το Brexit με μια επιστολή στον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ στην οποία ανέφερε πως «η συνεργασία μας στη μάχη κατά του εγκλήματος και της τρομοκρατίας θα εξασθενίσει», αν η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς μια νέα συμφωνία.

«Αυτό δεν είναι απειλή», δήλωσε σήμερα ο Ντέιβις στο BBC Radio. «Είναι μια δήλωση του γεγονότος ότι κάτι τέτοιο θα είναι επιζήμιο και για τους δυο μας… αν δεν έχουμε μια συμφωνία. Είναι επιχείρημα υπέρ του να έχουμε μια συμφωνία».

«Επιδιώκουμε μια πλήρως περιεκτική συμφωνία που (να) καλύπτει το εμπόριο, καλύπτει την ασφάλεια, καλύπτει όλες τις πλευρές της υφιστάμενης σχέσης μας και προσπαθεί να διατηρήσει όσο μπορούμε περισσότερα από τα οφέλη για τον καθένα.»

«Αυτό νομίζω ότι είναι απολύτως λογικό και σε καμία περίπτωση απειλή», είπε.

Ο Ντέιβις είπε ακόμη ότι δεν αναμένει πως η Βρετανία θα πρέπει να πληρώσει 50 δισεκ. λίρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της διαδικασίας του Brexit και είπε πως η εποχή των τεράστιων ποσών που καταβάλλονταν στις Βρυξέλλες τελειώνει.

Βρετανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως η Βρετανία μπορεί να αναγκαστεί να πληρώσει από 50 έως 60 δισεκατομμύρια λίρες για να τηρήσει τις υπάρχουσες δεσμεύσεις της για τον προϋπολογισμό την ώρα που θα διαπραγματεύεται την αποχώρησή της από την Ένωση.

«Δεν μας υποβλήθηκε κανένα τέτοιο αίτημα από την Επιτροπή. Αλλά η άποψή μας είναι πολύ απλή, θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, είμαστε μια χώρα που συμμορφώνεται με τον νόμο», δήλωσε σήμερα ο Ντέιβις στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

«Θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας αλλά δεν περιμένουμε κάτι ανάλογο», είπε. «Η εποχή των τεράστιων ποσών που καταβάλλονταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση φθάνει στο τέλος της, άρα από τη στιγμή που θα είμαστε έξω, τελείωσε.»