Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν σήμερα «νέα μέτρα» που αποσκοπούν να «αυξήσουν τις πιέσεις» στο Ιράν, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ και η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον θα ανακοινώσουν τα μέτρα αυτά σε κοινή συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν στην Ουάσινγκτον στις 16:30 τοπική ώρα (23:30 ώρα Ελλάδος), αναφέρει το υπουργείο σε σύντομη ανακοίνωσή του.

Οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει σχεδόν κάθε εμπορική συναλλαγή με το Ιράν στις επιχειρήσεις και τους πολίτες τους. Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν εξάλλου πρόσφατα ότι εξετάζουν επιπρόσθετα μέτρα, τα οποία θα έχουν στόχο την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν.

Παράλληλα η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα τη διακοπή οποιασδήποτε σχέσης ανάμεσα στον χρηματοπιστωτικό της τομέα και τις ιρανικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν, σε ένδειξη της «ανησυχίας» της όσον αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Είναι η πρώτη φορά που η Βρετανία επιβάλει μια τέτοια διακοπή σχέσεων με «τον τραπεζικό τομέα μιας χώρας», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα τέσσερις ημέρες μετά την υιοθέτηση από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) απόφασης κατά του Ιράν.

Η απόφαση αυτή ελήφθη «σε συντονισμό με τους πιο σημαντικούς εταίρους μας σε διεθνές επίπεδο», διαβεβαιώνει σε επίσημη ανακοίνωσή του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον σημείωσε στη συνέχεια ότι οι βρετανικές κυρώσεις επιβάλλονται σε συντονισμό με τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

«Η συντονισμένη δράση αναλαμβάνεται μαζί με τις ΗΠΑ και τον Καναδά», σημείωσε. «Θέλουμε να μιλήσουμε επίσης γι’αυτό και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες», προσέθεσε, διευκρινίζοντας ότι η Βρετανία αναμένεται να συζητήσει για περαιτέρω κυρώσεις κατά του Ιράν σε σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ το Δεκέμβριο.