Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ τηλεφώνησε σήμερα στον επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι «για να τον συγχαρεί για τη σαφή εκλογική του νίκη» και προσέφερε τη συνεργασία της για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση της Ισπανίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Η Μέρκελ «του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί για τη σαφή εκλογική του νίκη. Του πρότεινε μια αποτελεσματική και στενή συνεργασία για την επίλυση όλων των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ισπανία αυτήν τη στιγμή», προσέθεσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ σε τακτική συνέντευξη Τύπου.

«Παραδοσιακά η Γερμανία και η Ισπανία έχουν καλές σχέσεις. Και η καγκελάριος όπως και ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Ισπανίας θέλουν να εργαστούν για τη συνέχιση των εξαίρετων αυτών σχέσεων», σημείωσε ο Ζάιμπερτ.

Το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στην Ισπανία.

Παράλληλα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε σήμερα την Ισπανία να συνεχίσει τις προσπάθειές της για λιτότητα μετά τη νίκη του Λαϊκού Κόμματος στις εκλογές.

«Μια αλλαγή κυβέρνησης δεν αλλάζει το σενάριο του προβλήματος», δήλωσε ο Γιούνκερ από το Μάιντς στη Γερμανία.

«Εναπόκειται στη νέα ελληνική (κυβέρνηση) (…) όπως και στη νέα κυβέρνηση της Ισπανίας να λάβουν αξιόπιστα μέτρα λιτότητας ώστε να ηρεμήσει η κατάσταση», σημείωσε ο Γιούνκερ.

Αναφερόμενος στη χθεσινή νίκη του Λαϊκού Κόμματος, ο Γιούνκερ υπογράμμισε ότι «αυτό δεν καθησύχασε προφανώς τις αγορές σήμερα το πρωί, καθώς πόνταραν για εβδομάδες σε μια εντυπωσιακή νίκη του συντηρητικού κόμματος».

Ο Γιούνκερ ζήτησε επίσης από τη Γερμανία ένα μεγαλύτερο άνοιγμα στο κοινό θέματα των ευρωομολόγων, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει κάποιος να εξετάζει προσεκτικά τα πλεονεκτήματα των ευρωομολόγων όσον αφορά τη χρησιμότητά τους και να μην τα χαρακτηρίζει ως κάτι το ακατόρθωτο από την αρχή».