«Ύψιστο καθήκον» να διασφαλίσει ότι η Γαλλία δεν θα ψηφίσει ποτέ τη Μαρίν Λεπέν έχει ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ όπως δήλωσε σε συνέντευξή του σε ευρωπαϊκές εφημερίδες.

«Η απειλή υφίσταται» διότι «η άκρα δεξιά δεν βρισκόταν ποτέ εδώ και 30 χρόνια σε τόσο υψηλό επίπεδο, όμως η Γαλλία δεν θα παραδοθεί. Η Γαλλία γνωρίζει ότι η ψηφοφορία της 23ης Απριλίου και της 7ης Μαΐου θα καθορίσει όχι μόνο την τύχη της χώρας μας, αλλά επίσης και το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», δηλώνει ο Φρανσουά Ολάντ λίγες ώρες πριν από την άτυπη μίνι σύνοδο κορυφής των Βερσαλλιών όπου θα συζητηθεί το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Διότι, αν κατά τύχη η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου επικρατούσε, θα ξεκινούσε αμέσως μία διαδικασία εξόδου από την ευρωζώνη και ακόμη και από την Ευρωπαϊκή Ενωση», προειδοποιεί.«Αυτός είναι ο στόχος όλων των λαϊκιστών, από όπου και αν προέρχονται: να εγκαταλείψουν την Ευρώπη, να αποκλειστούν από τον κόσμο και να φαντασθούν ένα μέλλον περικυκλωμένο από φράκτες όλων των ειδών και παρατηρητήρια», λέει σε μία αναφορά στα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ.

Ορίζω λοιπόν ως «τελευταία μου αποστολή» πριν εγκαταλείψω το Μέγαρο των Ηλυσίων στα μέσα του Μαΐου «να κάνω τα πάντα ώστε η Γαλλία να μην αφεθεί να πεισθεί από ένα τέτοιο πρόγραμμα, ούτε να αναλάβει μία τόσο μεγάλη ευθύνη».

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, δήλωσε επίσης, ότι δεν έχει κάποιο λόγο ν’ αμφισβητήσει τον ρόλο του Τουσκ, στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Παράλληλα τόνισε ότι μία ευρωφοβία των χρηματαγορών, μετά την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, είναι εντελώς πρώιμη.

Σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος οργανώνει στις Βερσαλίες διάσκεψη κορυφής με προσκεκλημένους τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι,  η οποία ερμηνεύεται ως επίδειξη συνοχής, για τις αντιμετώπιση των κρίσεων που απειλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρωτοβουλία Ολάντ για τη συνάντηση του κουαρτέτου των τεσσάρων ισχυρότερων χωρών της ευρωζώνης ερμηνεύεται επίσης ως η τελευταία απόπειρα επίδειξης «διεθνούς λάμψης» για τον πρόεδρο, πριν από το τέλος της θητείας του, γι’ αυτό και οργανώνεται με εξαιρετική επισημότητα στο παλάτι των Βερσαλιών, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τις πολύ σημαντικές ευκαιρίες.