Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε σήμερα πως οι χώρες που στηρίζουν τους Σύρους αντάρτες υποστηρίζουν τις προσπάθειες του ΟΗΕ να καταλήξει σε μια πολιτική λύση στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.

«Είναι ξεκάθαρο ότι όλοι όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση επιθυμούν μια πολιτική λύση (…) και αυτή η πολιτική λύση πρέπει να επιτευχθεί στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Δεν μπορούν να υπάρχουν παράλληλες διαπραγματεύσεις», τόνισε ο Γάμπριελ από τη Βόνη.

Οι χώρες που στηρίζουν τη συριακή αντιπολίτευση – μεταξύ αυτών η Γερμανία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και η Βρετανία — συναντήθηκαν στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης της Ομάδας των 20 (G20) στη Βόνη για να συντονιστούν και να ελέγξουν την αμερικανικές θέσεις, λίγες ημέρες πριν από την επανάληψη των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των ανταρτών.

Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση των χωρών αυτών μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Γκάμπριελ επεσήμανε ότι ο νέος Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον διαδραμάτισε ενεργό ρόλοι στη συζήτηση για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.

Από την πλευρά του ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν-Μαρκ Ερό, τόνισε: «Ζητάμε από τη Ρωσία και φυσικά από το Ιράν να ασκήσουν την επιρροή τους στο καθεστώς της Δαμασκού και να το πείσουν να πάψει να αντιμετωπίζει όλη την αντιπολίτευση ως τρομοκράτες». Σε διαφορετική περίπτωση προειδοποίησε ότι οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη θα αποτύχουν.

Ένας δυτικός διπλωμάτης σημείωσε ότι ο Τίλερσον δήλωσε στη διάρκεια της συνάντησης ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να συνεργαστούν στρατιωτικά με τη Ρωσία, μέχρι να σταματήσει να χαρακτηρίζει όλους τους αντιπολιτευόμενους τρομοκράτες.

«Στη διάρκεια της συζήτησης ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική συνεργασία μέχρι οι Ρώσοι να δεχθούν ότι δεν είναι όλα τα μέλη της συριακής αντιπολίτευσης τρομοκράτες», εξήγησε ο διπλωμάτης.

Χθες Πέμπτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις παράλληλες ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται στην Αστάνα μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των ανταρτών υπό την αιγίδα της Μόσχας. Όμως οι συζητήσεις αυτές ολοκληρώθηκαν χθες χωρίς την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος και με τις διάφορες ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης να καταφέρονται η μία εναντίον της άλλης.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα έχει συγκαλέσει νέες ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη για τις 23 Φεβρουαρίου, μετά την κατάρρευση παρόμοιων διαπραγματεύσεων πριν από σχεδόν εννέα μήνες.

Ένας εκπρόσωπός του δήλωσε ότι ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι προσκλήσεις.