Υπό κανονικές συνθήκες το όνομα Eldon Hoke θα θύμιζε κάτι σε ορισμένους μουσικόφιλους στον πλανήτη. Γενικά όμως δεν θα χτυπούσε κάποιο καμπανάκι σε κάποιον «ανυποψίαστο». Το «καλλιτεχνικό» παρατσούκλι «El Duce» ωστόσο θα θύμιζε κάτι περισσότερο στους απανταχού φαν του ακραίου punk rock (για κάποιους heavy metal).

Εκείνου του υποείδους που έγινε «διάσημο», κυρίως από την εξτραβαγκάνζα που τη συνόδευε πέραν του μουσικού υπόβαθρου, απ’ τον διαβόητο GG Allin. Ο Εl Duce ήταν μία καρικατούρα του Allin. Τον ακολούθησε όλα εκτός από την μουσική έμπνευση μιας και οι Mentors απέκτησαν ένα cult status στο παγκόσμιο underground punk rock κοινό αλλά μέχρι εκεί.

wkmntroos5

Οι Mentors δημιουργήθηκαν το 1976 στο Σιάτλ των ΗΠΑ και μετά από 3 χρόνια μετακόμισαν την έδρα τους στο Λος Άντζελες. Εκεί άλλωστε είχε πιο πολλές γυναίκες «ελαφρών ηθών» (όπως οι ίδιοι τις χαρακτήριζαν και τις ήθελαν) οι οποίες ήταν οι αγαπημένες των μελών του συγκροτήματος πάνω και… κάτω απ’ τη σκηνή. Ο El Duce ήταν ο ντράμερ και τραγουδιστής της μπάντας και ο κύριος στιχουργός τους.

Οι Mentors ταυτίστηκαν και κατηγορήθηκαν για αυτό με τη σκηνή του shock rock. Οι ίδιοι θέλανε τα 15 λεπτά δημοσιότητας και τα πήραν με την ακραία μισογυνική και σεξιστική θεματολογία των τραγουδιών τους: Βία κατά των γυναικών, βιασμοί, πρωκτικό σεξ, κοπρολαγνίες, golden showers. Σε μία συνέντευξη του o El Duce είχε αναφέρει πως «μπορώ να καταλάβω από το βλέμμα μιας γυναίκας πότε θέλει να την βιάσουν»…

Όταν ο θάνατος είναι πιο σημαντικός από την ίδια την καριέρα

Ο κατά κόσμον Eldon Hoke ήταν και επισήμως αλκοολικός. Κάποια στιγμή έφτασε σε σημείο να μην μπορεί να συνδυάσει τα τύμπανα με τα φωνητικά καθώς θέλει εξαιρετικά επιδέξιες κινήσεις για να παίζεις ντραμς, να κρατάς ένα μπουκάλι μπύρα και να τραγουδάς. Ο Hoke προφανώς δεν είχε τέτοιες ικανότητες και δυνατότητες.

wkmntroos3

Η ικανότητα του να προκαλεί με τα λόγια και τις πράξεις του ωστόσο μπορεί να μην τράβηξαν τα εκατομμύρια δολάρια των δισκογραφικών που αποσκοπούσε αλλά τράβηξαν το ενδιαφέρον μίας κυρίας του ευρύτερου star system, της Courtney Love , γυναίκας του κιθαρίστα και τραγουδιστή των Nirvana, Kurt Cobain. O El Duce ήταν συχνά βίαιος με τους ανθρώπους και ειδικότερα με τις γυναίκες που τον περιτριγύριζαν. Ο αλκοολισμός του δεν βοηθούσε προς την αντίθετη κατεύθυνση αλλά έκανε τα πράγματα χειρότερα.

Σύμφωνα λοιπόν με τον ίδιο αλλά και αρκετές θεωρίες συνωμοσίας η Courtney Love θεώρησε πως ένας «σάτυρος» και «απόκληρος σαν και του λόγου του θα ήταν ο ιδανικός για να φέρει εις πέρας το σχέδιο της. Προσέγγισε τον El Duce το 1993 έξω από ένα δισκάδικο στο Χόλιγουντ. Ο διάλογος που φέρεται να είχαν οι δυο τους περιείχε τα εξής:

Love: Χρειάζομαι μία χάρη, ο άντρας μου είναι ιδιαιτέρως μ…ας τελευταία. Θέλω από εσένα να του τινάξεις τα μυαλά στον αέρα.

El Duce: Σοβαρολογείς;

Love: Φυσικά, θα σου δώσω 50.000 δολάρια.

El Duce: Εάν σοβαρολογείς τότε σοβαρολογώ και εγώ.

Love: Πού μπορώ να σε βρω;

El Duce: Μπορείς να με βρεις εδώ.

Η στιχομυθία σταμάτησε και σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του δισκοπωλείου Karush Sepedjian μεταφέρθηκε στο εσωτερικό του μαγαζιού. Αφού η Love έφυγε ο El Duce ανέφερε στον Sepedjian πως «μου προσέφερε 50 χιλιάρικα για να “φάω” τον Cobain. Ήθελε να μου κάνει και στοματικό αλλά αρνήθηκα. Της έδωσα μία επαγγελματική κάρτα. Μιλάμε για τρελή τύπισσα».

wkmntroos6

Τον Μάρτιο του 1994 σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του δισκοπωλείου η Courtney Love τον πήρε τηλέφωνο και σε μία κατάσταση παραφροσύνης του φώναζε «πού είναι αυτός ο μπάσταρδος; Είχαμε μία συμφωνία; Τι θα κάνω τώρα;». Δέκα μέρες μετά από αυτό το τηλεφώνημα ο σπουδαίος frontman των Nirvana, Kurt Cobain, βρέθηκε νεκρός σε μία λίμνη αίματος στο σπίτι του με μία καραμπίνα δίπλα στο άψυχο σώμα του.

Το νεκρό σώμα δίπλα στις ράγες και η συνέντευξη

Τρία χρόνια θα πέρναγαν από αυτό το περιστατικό μέχρι να πραγματοποιηθεί μία μικρή, σε διάρκεια, συνέντευξη η οποία ενδεχομένως να άλλαξε το ρου της ιστορίας για όσους ήταν εμπλεκόμενοι στον θάνατο του Kurt Cobain. Σίγουρα πάντως ήταν καθοριστική για την ζωή του El Duce.

O σκηνοθέτης Nick Broomfield στο πλαίσιο των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ του με τίτλο «Kurt and Courtney» βρήκε μέσω μιας πηγής το σπίτι του Hoke και τον προσέγγισε για να του πάρει συνέντευξη. Ο Broomfield μαγνητοσκόπησε τον El Duce σε τραγική κατάσταση από την κατανάλωση αλκοόλ στις 17 Απριλίου του 1997.

Το απόσπασμα του ντοκιμαντέρ δείχνει τον μουσικό να μιλά ανοικτά για την πρόταση της Love να δολοφονήσει τον σύζυγο της. «Όταν μου προσέφερε εκείνα τα χρήματα ευχόμουν να τα είχα πάρει» τονίζει ο El Duce και αναφέρει ένα όνομα που δεν υπήρχε στο κάδρο της ιστορίας μέχρι εκείνη τη στιγμή.

«Ξέρω ποιος “έφαγε” τον Cobain. Για όλα αυτά μίλησα στον φίλο μου τον Allen… Θα αφήσω το FBI να τον πιάσει. Αν με κεράσεις μία μπύρα μπορεί να πω και περισσότερα».

wkmntroos4

Ο Allen Wrench στον οποίο αναφέρθηκε ο Hoke ήταν ένας μουσικός και πρώην αθλητής του MMA ο οποίος και εκείνος όπως ο Hoke ήταν αλκοολικός και με συχνά βίαια ξεσπάσματα. Πάντα ήταν απένταρος και σχεδόν ζητιάνευε για την επόμενη μπύρα του. Ο El Duce, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της θεωρίας της δολοφονίας του Cobain, δεν είχε τα κότσια να σκοτώσει κάποιον. Και το γεγονός πως έφυγε για περιοδεία με τους Mentors την περίοδο του θανάτου του γνωστού μουσικού ήταν αρκετά βολικό για εκείνον ώστε να απεμπλακεί.

Η κάρτα που είχε δώσει στην Love στην συνάντηση στο δισκάδικο εικάζεται πως ήταν του Wrench. Μέσα στη θολούρα του αλκοόλ ο El Duce ήταν πεπεισμένος πως ο Wrench είχε δολοφονήσει τον Cobain και είχε στήσει το σκηνικό του φόνου ώστε να φαίνεται σαν αυτοκτονία. Όπως ακριβώς δηλαδή είχε ζητήσει η Love από τον El Duce τέσσερα χρόνια πριν. Οι θιασώτες αυτής της εκδοχής στηρίζουν τις πεποιθήσεις τους στο γεγονός πως ο πάντα φτωχός Wrench κάποια στιγμή άρχισε να κυκλοφορεί με δύο ακριβά αυτοκίνητα επιδεικνύοντας τα χρήματα του.

Στις 19 Απριλίου του 1997, δύο μέρες μετά την συνέντευξη στον Broomfield το ταλαιπωρημένο από τις χρόνιες καταχρήσεις σώμα του El Duce βρέθηκε άψυχο δίπλα στις ράγες του τρένου στο Ρίβερσαιντ της Καλιφόρνια.

wkmntroos2

Η επίσημη ιατροδικαστική έκθεση μιλούσε για «θανατηφόρο ατύχημα» στο οποίο είχε εμπλακεί ο Hoke και η αμαξοστοιχία η οποία τον χτύπησε. Το αν έπεσε λιπόθυμος από το μεθύσι στις ράγες ή αν κάποιος τον έσπρωξε σε αυτές δεν θα το μάθουμε ποτέ.

Εξαρτάται από την θέαση της κάθε διαφορετικής συνωμοσιολογικής προσέγγισης που θα θέλαμε να πιστέψουμε. Η επίσημη ιατροδικαστική έκθεση για την υπόθεση Cobain μιλούσε για θανατηφόρο χτύπημα με καραμπίνα από κοντινή απόσταση.