Η Ισπανία θα ενεργήσει συνετά στις διαπραγματεύσεις της Βρετανίας με την ΕΕ για το Brexit, δήλωσε ο ισπανός υπουργός Οικονομίας, Λουίς ντε Γκίντος, στο CNBC στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

«Η θέση της ισπανικής κυβέρνησης είναι πολύ ξεκάθαρη. Για εμάς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια πολύ σημαντική χώρα. Είναι ίσως ο στενότερος οικονομικός μας εταίρος αν δει κανείς το εμπόριο, τον τουρισμό και τις επενδύσεις της ισπανικής κυβέρνησης», διευκρίνισε.

«Η προσέγγιση της ισπανικής κυβέρνησης θα είναι συνετή. Θέλουμε να έχουμε μια λογική συζήτηση και ελπίζω ότι θα κυριαρχήσει η κοινή λογική και η σύνεση», δήλωσε ο υπουργός στο CNBC.

Ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας υπογράμμισε τις στενές σχέσεις των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι μισό εκατομμύριο Βρετανοί ζουν στη νότια ακτή της Ισπανίας και περίπου 18 εκατ. τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο κάνουν διακοπές στη χώρα της ιβηρικής χερσονήσου.

Ο ντε Γκίντος, ενώ επέμεινε ότι η στάση της κυβέρνησής του θα επιδιώξει ένα παραγωγικό αποτέλεσμα για όλες τις πλευρές, επιβεβαίωσε ότι η ισπανική κυβέρνηση θα είναι διατεθειμένη να υποδεχθεί εταιρίες και εργαζομένους που θα βρεθούν εκτός Βρετανίας λόγω του Brexit.

«Αυτό είναι φυσιολογικό, σωστά; Διότι πιστεύουμε ότι η Μαδρίτη προσφέρει πολλές ευκαιρίες σε αυτόν τον τομέα», παραδέχθηκε. «Θα σεβαστούμε το Brexit, είναι μια απόφαση που ελήφθη από το Ηνωμένο Βασίλειο, από τη βρετανική κοινωνία. Τώρα θα πρέπει να βρούμε ένα φιλικό, συντεταγμένο διαζύγιο», κατέληξε.