Έτοιμοι για αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ (KFOR) και της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eulex) δήλωσαν τέσσερις δήμαρχοι πόλεων στο βόρειο Κόσοβο με σερβικό πληθυσμό, εφόσον η σερβική κρατική ηγεσία αποσπάσει εγγυήσεις από την αποστολή ότι δεν θα μεταφέρει τελωνειακούς υπαλλήλους των θεσμών της Πρίστινας στις διαβάσεις στα διοικητικά σύνορα Σερβίας-Κοσόβου.

Οι τέσσερις δήμαρχοι ενημέρωσαν με επιστολή τον διοικητή της KFOR Έρχαρντ Ντρεβς ότι είναι έτοιμοι, πολύ σύντομα, να διασφαλίσουν την ελεύθερη κυκλοφορία των μελών της ειρηνευτικής αποστολής.

Στην επιστολή προτείνεται οι τεχνικές λεπτομέρειες να καθοριστούν σε συντονιστική συνάντηση αύριο, Τετάρτη, στην πόλη Ζβέτσαν στο βόρειο Κόσοβο. Οι επικεφαλής των τεσσάρων δήμων ανήγγειλαν στη συνάντηση θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι της KFOR, της Eulex, της αποστολής του ΟΑΣΕ και της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK).

Οι δήμαρχοι ζητούν από την Eulex εγγυήσεις ότι δεν θα μεταφέρει αστυνομικούς και τελωνειακούς υπαλλήλους στις δύο διαβάσεις, Γιάρινιε και Μπρνιακ, για να λειτουργήσουν οι τελωνειακοί σταθμοί, όπως επιδιώκουν οι αρχές της Πρίστινας.

Οι Σέρβοι του Κοσόβου έχουν στήσει οδοφράγματα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες στο βόρειο τμήμα και εμποδίζουν την κυκλοφορία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αρνούμενοι να δεχθούν την απόφαση της Πρίστινας για λειτουργία τελωνειακών σταθμών στις δύο διαβάσεις.