Η αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας στο Κόσοβο αποτελεί πρωταρχικό στόχο της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eulex) και της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR) στην περιοχή, επειδή θα είναι προς όφελος και των διεθνών δυνάμεων και του λαού που ζει εκεί, δήλωσε ο επικεφαλής της Eulex Ξαβιέ Μπου ντε Μαρνιάκ.

«Εφ’ όσον υπάρχουν εμπόδια στις οδικές αρτηρίες, τότε δεν υπάρχει ελεύθερη κυκλοφορία, όποιο κι αν είναι το επιχείρημα για τα εμπόδια», ανέφερε ο επικεφαλής της Eulex σε δηλώσεις του στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Σερβίας RTS.

«Το κεντρικό μήνυμά μου είναι ότι πρέπει να εξευρεθεί τρόπος για την αποκατάσταση της ελεύθερης διακίνησης για όλους στο Κόσοβο», τόνισε.

Οι διεθνείς αποστολές με βάση τη συμφωνία Βελιγραδίου- Πρίστινας, στις 2 Σεπτεμβρίου, προσπαθούν μόνον να εφαρμοστεί αυτό που αναγνώρισαν όλοι- και ο ΟΗΕ- η ενιαία τελωνειακή περιοχή, πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της Eulex τόνισε ότι δεν υπάρχει διαφορές μεταξύ του βόρειου και του νότιου τμήματος του Κοσόβου, σημειώνοντας ότι οι διεθνείς οργανισμοί παντού επιτελούν το ίδιο έργο.

Ο κ. Ντε Μαρνιάκ εκτίμησε ότι με το λαό και τους εκπροσώπους των Σέρβων του Κοσόβου είχε καλή επικοινωνία και τακτικές συζητήσεις, αλλά τώρα λόγω των εμποδίων στην ελεύθερη κυκλοφορία δεν υπάρχει δυνατότητα για διεξαγωγή του διαλόγου.

«Είμαι πάντα έτοιμος για διάλογο, επειδή γνωρίζω ότι μόνο με το διάλογο μπορεί να διευθετηθεί η κατάσταση σε τοπικό επίπεδο για τα πρακτικής φύσης προβλήματα», τόνισε ο επικεφαλής της Eulex.