Ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε την κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χάλεϊ, η οποία τον είχε επικρίνει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του και έχει μικρή εμπειρία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ως πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.

Η επιλογή της Χάλεϊ ανακοινώθηκε σε μια δήλωση που εξέδωσε σήμερα η ομάδα μετάβασης του Τραμπ. Η Χάλεϊ ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε την πρόταση του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

«Η κυβερνήτης Χάλει έχει αποδεδειγμένο ιστορικό ότι φέρνει τους ανθρώπους μαζί ανεξάρτητα από την προέλευσή τους ή την κομματική πρόσδεσή τους προκειμένου να προωθήσει κρίσιμες πολιτικές για την ευημερία της πολιτείας της και της χώρας μας», ανέφερε στη δήλωση ο νεοεκλεγείς ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

Η Χάλει, μια 44χρονη Ρεπουμπλικανή, είχε ασκήσει αυστηρή κριτική στον Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τη σκληρή ρητορική του σχετικά με τους παράτυπους μετανάστες και για το ότι δεν είχε μιλήσει αρκετά σθεναρά κατά των λευκών ρατσιστών.

Η επιλογή της Χάλει, οι γονείς της οποίας είναι ινδοί μετανάστες και είναι μια δραστήρια φωνή υπέρ της ανεκτικότητας, μπορεί να έχει σκοπό να αντιπαρέλθει την κριτική που ασκείται στον Τραμπ για τα διχαστικά σχόλιά του για τους μετανάστες και τις μειονότητες, καθώς και για τις κατηγορίες για σεξισμό στη διάρκεια της εκστρατείας του για τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στις οποίες νίκησε τη Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον.

Η Χάλεϊ ηγήθηκε τον περασμένο χρόνο της προσπάθειας να απομακρυνθεί η σημαία της Συνομοσπονδίας από το κτήριο του Κοινοβουλίου της Νότιας Καρολίνας μετά τη δολοφονία εννέα μαύρων σε εκκλησία στο Τσάρλεστον. Τη σημαία μετέφεραν δυνάμεις της Συνομοσπονδίας των Νοτίων στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου των ΗΠΑ και θεωρείται ρατσιστικό έμβλημα.