Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αρχίσει να εργάζεται ξανά στη Μόσχα, καθώς ο δήμος της ρωσικής πρωτεύουσας, ο οποίος νωρίτερα αυτόν τον μήνα είχε προχωρήσει στην έξωση της ΜΚΟ από τα γραφεία της, έκανε στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών και συμφώνησε σε μια νέα μίσθωση.

«Το γραφείο της Αμνηστίας στη Μόσχα άνοιξε και υπεγράφη νέο μισθωτήριο σήμερα», δήλωσε ο επικεφαλής της διεύθυνσης της ΜΚΟ η οποία είναι αρμόδια για την Ευρώπη, ο Τζον Νταλχούιζεν. «Πίσω στη δουλειά», πρόσθεσε.

Το προσωπικό της Διεθνούς Αμνηστίας πήγε στα γραφεία του στο κέντρο της Μόσχας τη 2η Νοεμβρίου για να ανακαλύψουν ότι οι κλειδαριές είχαν αλλάξει και η ηλεκτροδότηση είχε διακοπεί.

Ο δήμος της Μόσχας, από τον οποίο η ΜΚΟ ενοικιάζει τον χώρο, γνωστοποίησε ότι υπήρχαν ανεξόφλητα ενοίκια. Η οργάνωση αντίθετα διαβεβαίωσε ότι δεν όφειλε κανένα ενοίκιο, καθώς πάντα πληρώνει στην ώρα της.

Η ΜΚΟ, η οποία έχει επικρίνει έντονα τη ρωσική κυβέρνηση για την στρατιωτική εμπλοκή της στη Συρία, ανέφερε πως πιστεύει ότι η εντολή έξωσης ενδέχεται να εντάσσεται σε μια εκστρατεία πάταξης των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των διαφωνούντων.

Ο δήμος της Μόσχας συμφώνησε να συζητήσει το θέμα με τη Διεθνή Αμνηστία λίγο αφότου το θέμα τέθηκε από έναν ρώσο αξιωματούχο αρμόδιο για υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.