Η τάση ξεκίνησε στην αρχή από μια μικρή ομάδα υποστηρικτριών της Χίλαρι Κλίντον που επέλεξαν να φορέσουν το αγαπημένο κομμάτι της γκαρνταρόμπας της πρώην υπουργού Εξωτερικών για να πάνε να ψηφίσουν.

Το «Pantsuit Nation» ωστόσο, η τάση που ξεκίνησε με έμπνευση το ντύσιμο της υποψηφίας του Δημοκρατικού Κόμματος, σύντομα πήρε διαστάσεις ενός εθνικού φαινομένου με αποτέλεσμα τα κοστούμια να συρρέουν σήμερα στις κάλπες υπέρ της Χίλαρι Κλίντον.

Το «Pantsuit Nation» (Το Έθνος του γυναικείου κοστουμιού), μια μυστική ομάδα που συστήθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook από περίπου 50 ανθρώπους μετρά σήμερα 2 εκατομμύρια υποστηρικτές, όπως επισημαίνεται στον λογαριασμό της στο Twitter.

Απόδειξη της επιτυχίας του: η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Μπιγιονσέ επέλεξε να φορέσει κοστούμι, όπως επίσης και οι χορεύτριές της, το περασμένο Σαββατοκύριακο κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας προς τιμή της υποψηφίας των Δημοκρατικών.

Η συγκεκριμένη ομάδα ήλπιζε ότι θα κατάφερνε να προσφέρει μια δόση χιούμορ κι αισιοδοξίας σε μια άκρως τεταμένη προεκλογική εκστρατεία.

Μετέτρεψε λοιπόν σε σύμβολο ελπίδας και φεμινισμού το αγαπημένο κομμάτι της γκαρνταρόμπας της πολιτικού που αισιοδοξεί να αναδειχθεί στην πρώτη γυναίκα πρόεδρο των ΗΠΑ.

Το κίνημα «Pantsuit Nation» στόχευε επίσης να δηλώσει με τρόπο όχι κραυγαλέο αλλά συνάμα ορατό την υποστήριξή του στην υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος στα εκλογικά κέντρα, όπου απαγορεύεται κάθε ένδυμα ή άλλο αντικείμενο που αποκαλύπτει την κομματική ταυτότητα.

Στην κορυφή των hashtag

Ενσαρκώνοντας τις νέες δημιουργικές οδούς πολιτικής επικοινωνίας, η ομάδα κάλεσε τα μέλη της να ποζάρουν φορώντας γυναικείο κοστούμι και να φωτογραφηθούν.

Κατόπιν να αναρτήσουν την φωτογραφία τους στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την στήριξή τους στην Χίλαρι Κλίντον.

Οι ετικέτες #pantsuitpower ή #pantsuitnation δεσπόζουν στην κορυφή του καταλόγου των δημοφιλέστερων hashtag εδώ και πολλές εβδομάδες στο Twitter, το Facebook ή το Instagram.

Στο Facebook η ομάδα είναι κλειστή και μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση μόνο αφού λάβει πρόκληση, όμως διαθέτει ήδη έναν ιστότοπο (www.pantsuitnation.org), έναν λογαριασμό στο Twitter και ένα δεύτερο ανοικτό προς όλους προφίλ στο Facebook, που μετρά λιγότερους ακολούθους σε σύγκριση με το πρώτο.

Όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, το κίνημα ξεκίνησε από μια κάτοικο του Μέιν (βορειοανατολικές ΗΠΑ), την Λίμπι Τσαμπερλέιν.

«Μιλήσαμε σχετικά με τον όμορφο και στωικό τρόπο με τον οποίο η Χίλαρι ενσαρκώνει την μάχη των γυναικών για την ισότητα και το κοστούμι», ένα αποκλειστικά ανδρικό κομμάτι, «είναι το σύμβολο αυτής της μάχης» δήλωσε η ίδια στο CNN.