​Το Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου αποφάσισε ότι η βρετανική κυβέρνηση χρειάζεται την έγκριση του κοινοβουλίου για να ξεκινήσει τη διαδικασία του Brexit.

​Η βρετανική κυβέρνηση έλαβε από το δικαστήριο άδεια για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, η οποία, σύμφωνα με τον συνήγορο της κυβέρνησης, θα εξετασθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, στις 5-8 Δεκεμβρίου.

Με βάση τη δικαστική απόφαση, η βουλή πρέπει να ψηφίσει για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 για την έξοδο από την Ε.Ε. «Το Δικαστήριο δεν αποδέχεται το επιχείρημα που προβλήθηκε από την κυβέρνηση», η οποία δεν θεωρούσε αναγκαία αυτήν την ψηφοφορία. «Το Δικαστήριο αποδέχεται το βασικό επιχείρημα των εναγόντων», αναφέρεται στην απόφαση, η οποία ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες για την συνέχιση της διαδικασίας εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντιδράσεις από την κυβέρνηση

Η απόφαση αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στα σχέδια της Τερέζα Μέι για Brexit. Ενδεικτικές ήταν οι πρώτες δηλώσεις του υπ. Εμπορίου, Λίαμ Φοξ στο βρετανικό κοινοβούλιο. «Η βρετανική κυβέρνηση είναι απογοητευμένη από την απόφαση του δικαστηρίου. Η χώρα ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα δημοψήφισμα που εγκρίθηκε με ενέργειες του κοινοβουλίου. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σεβασθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», δήλωσε ο Λίαμ Φοξ.

«Η απόφαση αυτή εγείρει ένα σημαντικό και περίπλοκο νομικό ζήτημα και οφείλουμε να το εξετάσουμε προσεκτικά, πριν αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσουμε», πρόσθεσε.

Άνοδος της στερλίνας

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η στερλίνα σημείωσε άνοδο, με τους επενδυτές να θεωρούν ότι οι νομοθέτες θα συγκρατήσουν την κυβέρνηση, αποδυναμώνοντας το σενάριο ενός Brexit υπό «σκληρούς» όρους.

Για ενδεχόμενη «προδοσία» μιλά ο Φάρατζ

Στην είδηση της απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου, άμεσα αντέδρασε ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Ανησυχώ ότι μια προδοσία μπορεί να πλησιάζει».

«Χτες το βράδυ στα Βραβεία Spectator είχα ένα προαίσθημα ότι η πολιτική μας τάξη δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου. Τώρα φοβάμαι ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια προκειμένου να μπλοκαριστεί ή να καθυστερήσει η ενεργοποίηση του Άρθρου 50. Δεν έχουν καμία ιδέα για το μέγεθος της οργής του λαού που θα προκαλέσουν», συμπλήρωσε.