Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις για κάποιους αποτελεί καταναγκαστικό έργο που συχνά αποφεύγουν με δικαιολογίες, καθώς πολλές φορές η συμβίωση με τους συγγενείς καταλήγει σε διαμάχη.

Για τη φυλή Merina ωστόσο στη Μαδαγασκάρη δεν έχεις κι άλλη επιλογή καθώς θα αναγκαστείς να πας νεκρός ή ζωντανός.

mumafrc7

Στο ομολογουμένως παράξενο αυτό έθιμο οι νεκροί ξεθάβονται και τα λείψανά τους υποδέχονται οι εν ζωή συγγενείς στις οικογενειακές μαζώξεις.

Σε αυτή την ιερή τελετουργία, η οποία γίνεται κάθε πέντε με επτά χρόνια, οι νεκροί συγγενείς αφαιρούνται από την προγονική κρύπτη. Τα μέλη της οικογένειας αφαιρούν προσεκτικά τα ταφικά ενδύματα και στη συνέχεια τυλίγουν τα πτώματα με καινούρια μεταξωτά σάβανα.

mumafrc2

Μάλιστα συμμετέχουν και στις εορταστικές εκδηλώσεις καθώς οι συγγενείς τους χορεύουν μαζί τους, αναφέρει το cnn.com.

Λίγο πριν δύσει ο ήλιος, οι νεκροί επιστρέφονται προσεκτικά στον τάφο και τους τοποθετούν ανάποδα. Η κρύπτη στη συνέχεια κλείνει για τα επόμενα πέντε με επτά χρόνια οπότε και θα την ξανανοίξουν.

mumafrc3

Η Famadihana ή αλλιώς το «γύρισμα των οστών» είναι μια ιερή τελετουργία σε ορισμένες εθνοτικές ομάδες στη Μαδαγασκάρη.

Οι άνθρωποι εκεί πιστεύουν οι πρόγονοί τους χρησιμεύουν ως δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των ζωντανών και του Θεού και ως εκ τούτου έχουν την εξουσία να παρεμβαίνουν σε εκδηλώσεις στη γη.

mumafrc4

Σύμφωνα με τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις υπάρχουν μόνο δύο τάξεις στην κοινωνία, οι ζωντανοί και οι πρόγονοί τους. Επομένως, τα πτώματα που δεν έχουν ακόμη εκταφεί για πρώτη φορά δεν βρίσκονται σε καμία από τις δύο κατηγορίες.

Η διαδικασία της Famadihana ξεκινά όταν ένα προγονικό πνεύμα εμφανίζεται στα όνειρα ενός ανώτερου μέλους της οικογένειας και ζητάει να τον ξεθάψουν.

mumafrc5

Στη συνέχεια, ένας τοπικός αστρολόγος, γνωστό ως Ombiasy, συμβουλεύεται το ζωδιακό κύκλο για να καθορίσει την ημέρα για να ανοίξει και να κλείσει τον τάφο.

Οι επισκέπτες και οι συγγενείς ταξιδεύουν για πολλά χιλιόμετρα προκειμένου να παρακολουθήσουν τη διήμερη γιορτή, συνήθως προσφέροντας στην οικογένεια χρήματα ή αλκοόλ.

mumafrc1mumafrc6