Τις αιτήσεις εγγραφής στους καταλόγους των επίδοξων υποψήφιων στις βουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το Νοέμβριο άρχισε σήμερα να δέχεται η αιγυπτιακή εκλογική επιτροπή.

Σύμφωνα με την επιτροπή, οι εγγραφές για τις εκλογές -που θα διεξαχθούν σε τρεις γύρους και είναι οι πρώτες μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ το Φεβρουάριο- πρόκειται να ολοκληρωθούν στις 18 Οκτωβρίου.

Μετά τα επεισόδια βίας την Κυριακή στο Κάιρο ανάμεσα σε χριστιανούς κόπτες διαδηλωτές και το στρατό, τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε 25 ανθρώπους και τους τραυματισμούς 300 και πλέον, ορισμένες παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν να αναβληθούν οι εκλογές ωσότου αποκατασταθεί η ασφάλεια στη χώρα, κάτι που το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, που κυβερνά τη χώρα, έχει ήδη αποκλείσει.

Υποψήφιοι για τις Προεδρικές εκλογές θα είναι (μεταξύ άλλων) ο πρώην ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Άμρ Μούσσα και ο πρώην Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Ελ Μπαραντέι.

Στις εκλογές αναμένεται, επίσης, να λάβουν μέρος οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι (μέσω του κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης), ενώ αίσθηση στο πολιτικό σκηνικό της χώρας έχει δημιουργήσει το κόμμα των Ελευθέρων Αιγυπτίων, του δισεκατομμυριούχου Ναγκίμπ Σαουίρις. Κατά τις πληροφορίες, στις εκλογές προτίθενται να λάβουνε μέρος κάπου 50 κόμματα, ανάμεσα στα οποία και το φιλελεύθερο παραδοσιακό κόμμα της αστικής τάξης Ουάφ.