Στον πρώτο, μετά τη Φουκουσίμα, ορισμό τοποθεσίας για νέο πυρηνικό αντιδραστήρα προχώρησε η Φινλανδία. Σε πείσμα όσων πίστευαν ότι το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα, τον περασμένο Μάρτιο, σηματοδοτούσε την ανάσχεση της χρήσης πυρηνικής ενέργειας παγκοσμίως, η Φινλανδία ανακοίνωσε σήμερα την πρώτη, στη μετα-Φουκουσίμα εποχή, τοποθεσία στον πλανήτη, όπου θα κατασκευαστεί νέα μονάδα.

Το φινλαδικό κονσόρτσιουμ πυρηνικής ενέργειας Fennovoima γνωστοποίησε ότι ο αντιδραστήρας, κόστους περίπου 4 έως 6 δισ. ευρώ, θα κατασκευαστεί στην επαρχία Πιχέγιοκι, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Προορίζεται να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες των μετόχων του κονσόρτσιουμ και η κατασκευή του αναμένεται να ξεκινήσει το 2015, με προμηθευτή, που θα επιλεγεί το 2012 ή το 2013.

Όπως σημειώνει το Ρόιτερς, η επιμονή της Φινλανδίας στην πυρηνική ενέργεια εντάσσεται στο πλαίσιο του περιορισμού της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας από τη Ρωσία και της προσπάθειάς της να διατηρήσει ανταγωνιστικές τις βιομηχανίες μετάλλου και δασοκομίας.

Το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα ώθησε τη Φινλανδία να προχωρήσει σε επανεξέταση των συνθηκών πυρηνικής ασφάλειας. Δεν υπήρξαν, ωστόσο, σημαντικές αντιρρήσεις εκ μέρους των Φινλανδών βουλευτών για το κατά πόσον θα προχωρήσει το κονσόρτσιουμ με το πρόγραμμα κατασκευής του νέου αντιδραστήρα.

«Τα επιπλέον μέτρα ασφάλειας που μπορεί να ζητήσουν οι αρχές μετά τη Φουκουσίμα δεν θα μεταβάλουν σημαντικά τον βαθμό ανταγωνιστικότητας, σε οικονομικό επίπεδο, της πυρηνικής ενέργειας», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Ελσίνκι ο επικεφαλής των πυρηνικών εργοστασίων της γερμανικής E.ON, Ραλφ Γκίλντνερ. Η E.ON συμμετέχει, μέσω της θυγατρικής της στη Φινλανδία, σε ποσοστό 34% στο μετοχικό κεφάλαιο της Fennovoima.

Ο Γκίλντνερ πρόσθεσε, επίσης, ότι η Φινλανδία είναι ένα «μάλλον ελκυστικό μέρος» για έναν πυρηνικό αντιδραστήρα, λόγω της ισχυρής πολιτικής υποστήριξης, τόσο σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, όσο και της αποδοχής αυτής της μορφής ενέργειας από το ευρύ κοινό.