Δεν έχουν μέχρι στιγμής γίνει γνωστές λεπτομέρειες από τις έκτακτες διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Κόσοβο μετά τα επεισόδια στη διάβαση Γιάρινιε, στο βόρειο τμήμα, στα διοικητικά σύνορα Κοσόβου – Σερβίας, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό επτά Σέρβων κατοίκων και τεσσάρων μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ (KFOR).

Η συνεδρίαση διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, με αίτημα της Ρωσίας και δεν έχει γίνει γνωστό εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα εκδώσει επίσημη ανακοίνωση.

Η Ρωσία εξέφρασε προχθές ανησυχία για τη βία σε βάρος σερβικού πληθυσμού στο βόρειο Κόσοβο από μονάδες της διεθνούς δύναμης (KFOR) και κάλεσε ταυτόχρονα την KFOR και την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eulex) να εμμείνουν στην αρχή της ουδετερότητας όσον αφορά το καθεστώς του Κοσόβου.

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν χθες την επίθεση Σέρβων σε μέλη της KFOR στο βόρειο Κόσοβο και κάλεσαν τις δύο πλευρές να διατηρήσουν την ειρήνη και το Βελιγράδι και η Πρίστινα να συνεχίσουν το διάλογο.