Ο ηγέτης της Βαυαρίας προειδοποίησε σήμερα τους Γερμανούς συντηρητικούς ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια «εξαιρετικά απειλητική» κατάσταση μετά την «καταστροφή» που υπέστησαν οι Χριστιανοδημοκράτες στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, την ευθύνη για την οποία επέρριψε ευθέως στη μεταναστευτική πολιτική της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Ο Χορστ Ζεεχόφερ, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και ηγέτης της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), του «αδελφού» κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Μέρκελ, είπε ότι η καγκελάριος δεν ανταποκρίθηκε στις ανησυχίες των ψηφοφόρων για τη μεταναστευτική κρίση, αποκαλύπτοντας το βαθύ ρήγμα στους κόλπους των συντηρητικών.

«Η κατάσταση για τους συντηρητικούς είναι πολύ απειλητική» είπε ο Ζεεχόφερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, προσθέτοντας ότι οι ψηφοφόροι έχουν αγανακτήσει με «την πολιτική του Βερολίνου».

Το CDU υπέστη βαριές απώλειες στις εκλογές στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία και κατέλαβε την τρίτη θέση, πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες και από το αντιμεταναστευτικό, ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Ενώ οι ομοσπονδιακές εκλογές απέχουν μόλις έναν χρόνο, η δημοτικότητα της Μέρκελ έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών μετά την απόφασή της να ανοίξει τα σύνορα και να δεχτεί στη χώρα περίπου 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες. Ο Ζεεχόφερ υποστηρίζει ότι η εκλογική ήττα της Κυριακής ήταν το αποτέλεσμα της αποτυχίας του κόμματος να εξαγάγει τα ορθά συμπεράσματα μετά τις απώλειες που είχε υποστεί σε άλλες τοπικές εκλογές φέτος. Ορισμένα μέλη της CSU επανέλαβαν την έκκλησή τους να τεθεί ένα όριο στον αριθμό των μεταναστών που δέχεται η χώρα.

Η Μέρκελ ανέλαβε η ίδια την Δευτέρα την ευθύνη για την ήττα στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, όμως υπερασπίστηκε τη μεταναστευτική πολιτική της.

Μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Bild, δείχνει ότι το ποσοστό των συντηρητικών κομμάτων (CDU/CSU) σε ομοσπονδιακό επίπεδο παραμένει στο 30,5% ενώ το AfD συγκεντρώνει ποσοστό 15%.