Η G20 θα αναγνωρίσει σήμερα ότι η προσφυγική κρίση είναι μια «παγκόσμια πρόκληση», το οικονομικό βάρος της οποίας θα πρέπει να κατανεμηθεί στα μέλη της, δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης πριν από τη δημοσιοποίηση του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου κορυφής της G20 που διεξάγεται στο Χανγκτζόου της ανατολικής Κίνας.

«Στην ανακοίνωση επιβεβαιώνεται ότι πρόκειται για μια παγκόσμια πρόκληση», διευκρίνισε ο διπλωμάτης μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Στο κείμενο «αναφέρεται σαφώς ότι αυτό (η προσφυγική κρίση) απαιτεί την κατανομή του βάρους ανάμεσα στις χώρες» της G20, οι οποίες εκπροσωπούν το 85% του παγκόσμιου πλούτου, «όπως και μια αύξηση των συνεισφορών της διεθνούς κοινότητας», σύμφωνα με τον διπλωμάτη.

Πρόκειται για μια δέσμευση, η οποία όμως δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, σημείωσε ωστόσο ο διπλωμάτης. «Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στη δέσμευση και την υλοποίηση αλλά τουλάχιστον αυτό υπάρχει» στην ανακοίνωση της G20, πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

«Βεβαίως πρέπει να λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι πρόκειται για ένα θέμα εθνικής κυριαρχίας και ότι δεν είναι μια υποχρέωση. Ωστόσο η κατανομή του (οικονομικού) βάρους» βρίσκεται στο τραπέζι, συμπλήρωσε.

Ο πόλεμος στη Συρία, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 290.000 ανθρώπους, έχει αναγκάσει από τον Μάρτιο του 2011 πολλά εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους προκαλώντας μια ανθρωπιστική καταστροφή που έχει χτυπήσει την πόρτα της Ευρώπης.

Χθες στο Χανγκτζόου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε ότι οι δυνατότητες υποδοχής προσφύγων στην Ευρώπη πλησιάζουν στα όριά τους και κάλεσε τις άλλες δυνάμεις της G20 να αναλάβουν το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί.