Θέμα επανέναρξης των επαναπροωθήσεων αιτούντων άσυλο από τη Γερμανία στην Ελλάδα έβαλε ξαφνικά ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.

Σε συνέντευξη του ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών ρωτήθηκε και για το θέμα της επαναπροώθησης προσφύγων που ενώ έχουν καταγραφεί αρχικά στην Ελλάδα, έχουν έρθει στη συνέχεια στη Γερμανία. «Κάναμε πολλά στη Ευρώπη για να βελτιώσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα. Αυτό θα πρέπει να έχει συνέπειες και να οδηγήσει στο να μπορούν να σταλούν πίσω στην Ελλάδα πρόσφυγες σύμφωνα με τον Κανονισμό του Δουβλίνου», τόνισε. Όπως όμως διευκρίνισε ο κ. ντε Μεζιέρ, προϋπόθεση για να τεθεί ξανά σε ισχύ αυτό το σημείο του κανονισμού είναι να επιτευχθεί μια κοινή ευρωπαϊκή στάση. Σε περίπτωση που η Γερμανία επιδιώξει να ενεργήσει μόνη της, τότε διατρέχει τον κίνδυνο γερμανικά διοικητικά δικαστήρια να απαγορεύσουν εντός ολίγου χρόνου την επαναπροώθηση.

Βάσει του Κανονισμού του Δουβλίνου υπεύθυνο για τις διαδικασίες ασύλου είναι εκείνο το κράτος μέλος της ΕΕ όπου οι πρόσφυγες έχουν εισέλθει για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος. Επειδή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και γερμανικά δικαστήρια αποφάνθηκαν ότι στην Ελλάδα επικρατούν σημαντικές ελλείψεις στο σύστημα ασύλου, η Γερμανία όπως και σειρά άλλων κρατών σταμάτησε από το 2011 να στέλνει πίσω στην Ελλάδα πρόσφυγες οι οποίοι είχαν καταγραφεί εκεί. Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στο μεταξύ στο ελληνικό σύστημα ασύλου επιτρέπει, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, την επανέναρξη των επαναπροωθήσεων που αφορά περίπου 38.000 άτομα.

Η απόφαση της Γερμανίας να μην επαναπροωθούνται πρόσφυγες στην Ελλάδα έχει ανανεωθεί για άλλους έξι μήνες ως τις αρχές Ιανουαρίου 2017.

Το σχετικό ζήτημα το έθεσε ο κ. ντε Μεζιέρ στις αρχές Ιουλίου κατά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στο Βερολίνο. Ο κ. Μουζάλας απέρριψε τότε το αίτημα, παραπέμποντας μεταξύ άλλων στην οικονομική κατάσταση της χώρας, στο δυσανάλογα μεγάλο βάρος που επωμίζεται η Ελλάδα στο προσφυγικό και προπαντός στο γεγονός ότι η κοινή δέσμευση των μελών κρατών της ΕΕ να δεχθούν 160.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία δεν εφαρμόζεται.

Οι δύο υπουργοί είχαν συμφωνήσει τότε ότι η συζήτησή τους γύρω από αυτό το θέμα θα συνεχιστεί.

Τις δηλώσεις του ντε Μεζιέρ καταδίκασε η γερμανική οργάνωση για τους πρόσφυγες «Pro Asyl», χαρακτηρίζοντας ως «ανεύθυνη» την αξίωσή του.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι καταστροφική» για τους 50.000 πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στη χώρα, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ο επικεφαλής της οργάνωσης Γκίντερ Μπούρκχαρντ. Και τόνισε πως «ο ντε Μεζιέρ θέλει για λόγους εκλογικής τακτικής να αυξήσει την πίεση ώστε να διαμορφώσει ένα σκληρό πρόσωπο προς τα δεξιά… Η συζήτηση η οποία ξεκίνησε είναι μακριά από την πραγματικότητα».

Επίσης, υπενθύμισε ότι πρόσφατα η καγκελάριος Μέρκελ παραδέχθηκε ότι η Γερμανία αγνόησε την προσφυγική κρίση επί μακρόν και έτσι άφησε τα προβλήματα τα οποία συνδέονται με αυτή να τα αντιμετωπίσουν οι χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Άμεση ήταν και η αντίδραση από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιου για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

«Οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας κ. Τόμας ντε Μεζιέρ, αν έχουν αναπαραχθεί ορθά, δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα και τις ανάγκες της Ευρώπης… Ανοίγουν ζητήματα που η ιστορία, ο χρόνος και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχουν αφήσει πίσω. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνεται επεξεργασία του “Δουβλίνου” ώστε να επικαιροποιηθεί και να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της Ε.Ε. Περιμένουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τους Ευρωπαίους ηγέτες με τις δηλώσεις τους να συμβάλουν στην υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί σε Ευρωπαϊκά Συμβούλια και Θεσμούς».

Καταλήγοντας, το γραφείου του κ. Μουζάλα ανέφερε τα εξής: «Δηλώσεις σαν αυτές που έγιναν σήμερα δεν μπορούν να γίνονται δεκτές, όταν από το Relocation (μετεγκατάσταση) που αποφάσισε η ΕΕ για φέτος και αφορά 33.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα, έχουν γίνει δεκτοί σε ευρωπαϊκές χώρες περίπου 3.000, την ίδια ώρα μάλιστα που 7.000 είναι έτοιμοι για μετεγκατάσταση και δεν έχουν ανοίξει θέσεις. Βεβαίως το ίδιο ισχύει και για την Ιταλία που δοκιμάζεται σκληρά. Κάθε συζήτηση που αναφέρεται σε ευθύνες της Ελλάδας για καθυστέρηση επιστροφών θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν της ότι η EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο) από πολλές εκατοντάδες μέλη που είχε υποσχεθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω δικής της αδυναμίας, στη χώρα μας αυτήν τη στιγμή -αντί των πολλών εκατοντάδων- έχουμε μόλις 29. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας λαμβάνοντας το δικό της μερίδιο ευθύνης. Απαιτούμε όμως ταυτόχρονα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ηγέτες της να αναλάβουν το δικό τους».