Το Σουδάν ανέπτυξε μια βαριά οπλισμένη μονάδα κατά μήκος ενός δρόμου που οδηγεί σε μια περιοχή που αποτελεί προπύργιο ένοπλης παράταξης της αντιπολίτευσης στην πολιτεία του Μπλε Νείλου κι ενδέχεται να ετοιμάζεται να εξαπολύσει χερσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με μια οργάνωση που έχουν ιδρύσει ακτιβιστές και παρακολουθεί τις εξελίξεις στη χώρα μέσω δορυφόρων.

Η οργάνωση Απελευθερωτικό Κίνημα του Λαού του Σουδάν-Βόρειος Τομέας (Sudan People’s Liberation Movement-northern sector, ή SPLM-North), ανέφερε ότι η πολιτική αεροπορία του Σουδάν διεξήγαγε αεροπορικές επιδρομές σε μια περιοχή της πολιτείας του Μπλε Νείλου όπου σημειώθηκαν μάχες ανάμεσα στο στρατό και μαχητές της νωρίτερα το Σεπτέμβριο.

Η οργάνωση Satellite Sentinel Project (SSP), που έχει ιδρύσει ο ηθοποιός Τζορτζ Κλούνι μαζί με άλλους ακτιβιστές κι εδρεύει στην Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 3.000 στρατιώτες «έχουν αναπτυχθεί προς νότον» κατά μήκος του δρόμου προς την Κουρμούκ, μια πόλη κοντά στην μεθόριο με την Αιθιοπία που αποτελεί προπύργιο των μαχητών του Κινήματος.

Δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν την 21η Σεπτεμβρίου και αναλύθηκαν από την οργάνωση Harvard Humanitarian Initiative απεικονίζουν την μονάδα κοντά στην Ντιντίρο, μια πόλη 64 χλμ. από την Κουρμούκ. Η οργάνωση ανέφερε ότι εντόπισε άρματα μάχης, πυροβόλα συρόμενα από οχήματα, θωρακισμένα οχήματα μάχης του πεζικού, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και φορτηγά μεταφοράς στρατιωτών μαζί με έξι επιθετικά ελικόπτερα Hind (ο κωδικός του NATO για τα ρωσικής κατασκευής Mil Mi-24).

Ο στρατός του Σουδάν δεν σχολίασε τις πληροφορίες αυτές.

Την Πέμπτη σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις στο Νότιο Κορντοφάν και πληροφορίες έκαναν λόγο για «δεκάδες» νεκρούς.

Το Χαρτούμ κατηγορεί το Νότιο Σουδάν, που κατέστη ανεξάρτητο κράτος τον Ιούλιο, ότι υποκινεί ένοπλη εξέγερση στην περιοχή της μεθορίου. Η Τζούμπα διαψεύδει την κατηγορία.