Η αμερικανική κυβέρνηση κήρυξε χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Πουέρτο Ρίκο για την προστασία της δημόσιας υγείας, τονίζοντας πως η ραγδαία και εκτεταμένη εξάπλωση του ιού Ζίκα θέτει σε απειλή την υγεία των εγκύων γυναικών και των εμβρύων.

Μέχρι σήμερα στο Πουέρτο Ρίκο, με πληθυσμό 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων, έχουν καταγραφεί 10.690 κρούσματα του ιού, 1.035 από τα οποία είναι γυναίκες σε ενδιαφέρουσα, αλλά ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων από τον Ζίκα, που μεταδίδεται με το τσίμπημα κουνουπιών, είναι πιθανώς μεγαλύτερος, ανέφερε σε ανακοίνωση του το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ.

Ανάμεσα σε άλλες πολιτείες και περιοχές των ΗΠΑ, το Πουέρτο Ρίκο αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπο με την χειρότερη εξάπλωση του ιού, εξαιτίας του τροπικού κλίματος που επικρατεί στην χώρα και της έλλειψης υποδομών για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Η μοναδική τοπική μετάδοση του ιού που έχει αναφερθεί έως τώρα στο ηπειρωτικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής είναι στην νότια Φλόριντα.

Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης αποτελεί εργαλείο για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να χορηγήσει επιπλέον βοήθεια στην κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο να αντιμετωπίσει το ξέσπασμα του ιού και να επιτρέψει την πρόσβαση σε συγκεκριμένα ομοσπονδιακά κονδύλια.

Η ανακοίνωση του υπουργείου ήρθε έπειτα από αίτημα του κυβερνήτη Αλεχάντρο Γκαρθία Παντίγια. Μεταξύ άλλων, θα επιτραπεί στην κυβέρνηση της του Πουέρτο Ρίκο να ζητήσει χρηματοδότηση για την πρόσληψη και εκπαίδευση ανέργων για να βοηθήσουν στις προσπάθειες καταπολέμησης των κουνουπιών-φορέων.