Καθώς η αμερικανική κυβέρνηση αναζητεί τρόπους μείωσης του ελλείμματος, μία νέα έκθεση προτείνει σε στελέχη υπουργείων να ξεκινήσουν τις περικοπές από… τα μικρά κέικ, αξίας 16 δολαρίων και τα μπισκότα αξίας 10 δολαρίων που έχουν προσφερθεί στο παρελθόν σε εκδηλώσεις τους.

«Διαπιστώσαμε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δαπάνησε 16 δολάρια για καθένα από τα 250 μικρά κέικ που προσφέρθηκαν σε νομικό συνέδριο που διοργανώθηκε στην Ουάσινγκτον τον Αύγουστο του 2009» αναφέρει έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή του υπουργείου.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δαπάνησε 121 εκατομμύρια δολάρια σε συνέδρια κατά τα οικονομικά έτη 2008 και 2009, τα οποία ξεπερνούσαν το όριο δαπανών του και φαίνονταν υπερβολικά και περιττά.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι τα ακριβά κέικ, τα μπισκότα και τα μπράουνις, αξίας περίπου δέκα δολαρίων το καθένα προέρχονταν από το ξενοδοχείο Capital Hilton, που βρίσκεται λίγα τετράγωνα από τον Λευκό Οίκο.

Το υπουργείο δαπάνησε για ένα άλλο συνέδριο 32 δολάρια ανά άτομο για σνακ τύπου κράκερ, ποπκόρν, σοκολάτες και καφέ, ο οποίος κόστιζε 8,24 δολάρια το φλιτζάνι. Επίσης το υπουργείο δαπάνησε σχεδόν 600.000 δολάρια για τις υπηρεσίες εταιρίας οργάνωσης εκδηλώσεων για πέντε συνέδρια, σύμφωνα με την έκθεση.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι τα περισσότερα συνέδρια διοργανώθηκαν την εποχή που δεν ίσχυαν αυστηροί περιορισμοί για το κόστος των τροφίμων και των ποτών και πρόσθεσε ότι το υπουργείο έχει λάβει μέτρα από το 2009 «για να διασφαλίσει ότι αυτά τα προβλήματα δεν θα εμφανιστούν ξανά».

Το περιεχόμενο της έκθεσης προκάλεσε αντιδράσεις στο Καπιτώλιο. Ο γερουσιαστής Τσακ Γκράσλι, ρεπουμπλικανός και μέλος της Δικαστικής Επιτροπής της Γερουσίας, που είναι υπεύθυνη για την επιθεώρηση του υπουργείου Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι η έκθεση αποτελεί προάγγελο των πρώτων περικοπών που πρέπει να γίνουν από την υπέρ-επιτροπή η οποία προσπαθεί να εξασφαλίσει τουλάχιστον 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια από περικοπές.