Τον συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι στη Λιβύη είχε επισκεφτεί ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, λίγους μήνες πριν την απελευθέρωση του βομβιστή του Λόκερμπι, Αμπντέλ Μπάσετ αλ Μεγκράχι από τη φυλακή.

Την αποκάλυψη έκανε ο εκπρόσωπος του Τόνι Μπλερ ο οποίος επέμεινε ωστόσο ότι δεν υπήρξε τίποτα ανάρμοστο σε αυτές τις συναντήσεις.

Η εφημερίδα Sunday Telegraph αναφέρει σε άρθρο της ότι έχει στην κατοχή της επιστολές και μέιλ που αποδεικνύουν ότι ο Μπλερ, που αποχώρησε από τη θέση του πρωθυπουργού το 2007, επισκέφθηκε τον Καντάφι τον Ιούνιο του 2008 και τον Απρίλιο του 2009, ενώ σε ένα από τα ταξίδια του χρησιμοποίησε ιδιωτικό αεροσκάφος του συνταγματάρχη και συνοδευόταν από έναν αμερικανό επιχειρηματία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Μπλερ δεν έχει αναφερθεί στα ταξίδια αυτά στους ιστότοπούς του.

Οι επισκέψεις του βρετανού πρώην πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκαν λίγο πριν την απελευθέρωση από τη φυλακή του Μεγκράχι, ο οποίος είχε καταδικαστεί για τη βομβιστική επίθεση εναντίον ενός επιβατικού αεροπολάνου της εταιρείας Pan Am, το οποίο εξερράγη το 1988 πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 270 άνθρωποι.

Την εποχή των επισκέψεων του Μπλερ η Τρίπολη απειλούσε ότι θα διακόψει τις εμπορικές σχέσεις της με τη Βρετανία αν δεν αφεθεί ελεύθερος ο Μεγκράχι, πρώην λίβυος πράκτορας, σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph.

Πάντως ο εκπρόσωπος του Μπλερ δήλωσε ότι τα ταξίδια αυτά δεν ήταν μυστικά και ότι δεν ήταν με κανέναν τρόπο ανάρμοστα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού, θέμα των συζητήσεων στη διάρκεια των επισκέψεων του Μπλερ ήταν κυρίως η Αφρική καθώς η Λιβύη ήταν για ένα διάστημα επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης, αλλά και η Μέση Ανατολή, αλλά και το ότι η Λιβύη πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να είναι πιο ανοιχτή στον κόσμο.

Σύμφωνα με την Sunday Telegraph, ο Μπλερ σε ένα από τα ταξίδια του συνοδευόταν από τον Τιμ Κόλινς, έναν αμερικανό δισεκατομμυριούχο και φίλο του πρώην πρωθυπουργού.

Ο εκπρόσωπος του Μπλερ επιβεβαίωσε αυτή την πληροφορία, όμως επεσήμανε ότι ποτέ δεν συζητήθηκαν επιχειρηματικές συμφωνίες.