Τουλάχιστον 6.000 μέλη των δυνάμεων του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου βρίσκονται μέσα και γύρω από την πόλη της Σύρτης, ενός από τα τελευταία μεγάλα προπύργια του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι.
Ο διοικητής των αντικαθεστωτικών, Σάλεμ Τζέχα δήλωσε ότι το αεροδρόμιο της Σύρτης τελεί υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου από το βράδυ της Παρασκευής.

«Υπάρχουν ίσως θύλακες αντίστασης αλλά δεν θα είναι ικανοί να νικήσουν τις μαζικές δυνάμεις των εξεγερθέντων», δήλωσε ο διοικητής τονίζοντας ότι «το θέμα της απελευθέρωσης της Σύρτης έχει ρυθμιστεί, έχει τελειώσει. Ο στόχος μας είναι στο εξής να απελευθερώσουμε το νότο».

«Δεν κάνουμε χρήση βαρέων όπλων παρά μόνο για να προστατεύσουμε τους εξεγερθέντες όταν αυτοί αποτελούν στόχο» των πιστών δυνάμεων στον Καντάφι, είπε ο διοικητής Τζέχα. Ο υπολοχαγός Αμπντελ Ουαχίντ αλ-Αγούρι, ένας πρώην αξιωματικός του τακτικού στρατού, είπε από την πλευρά του ότι οι δυνάμεις που μάχονται υπέρ του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου «ελέγχουν τώρα την κεντρική οδική αρτηρία και το νότιο μέρος της πόλης».