Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ εξέφρασαν σήμερα την ανησυχία τους για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και την κάλεσαν να συνεργαστεί, με αφορμή τη δημοσιοποίηση έκθεσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στη Βιέννη.

«Η έκθεση του γενικού διευθυντή της υπηρεσίας Γιουκίγια Αμάνο μαρτυρά ένα μακροχρόνιο ιστορικό έλλειψης συνεργασίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας με την υπηρεσία του ΟΗΕ» επισημαίνουν οι ΗΠΑ.

Το έγγραφο της ΙΑΕΑ εκτιμά επίσης ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας παραμένει ένα «θέμα σοβαρής ανησυχίας», τόνισε η Πολωνία σε δήλωσή της εν ονόματι της Ευρωπαϊκής Ένωσης της οποίας ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία.

«Η Πιονγκγιάνγκ, που δεν έχει δεχτεί επιθεωρητές της ΙΑΕΑ στο έδαφός της από το 2009, πρέπει να σταματήσει κάθε πυρηνική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του εμπλουτισμού ουρανίου ενώ οφείλει να επιδείξει σοβαρότητα στο θέμα της αποπυρηνικοποίησης, λαμβάνοντας χειροπιαστά μέτρα πριν από την επανάληψη των εξαμερών διαπραγματεύσεων», δήλωσαν οι ΗΠΑ.

Η Βόρεια Κορέα ζητεί εδώ και πολύ καιρό την επανάληψη του εξαμερούς διαλόγου (στον οποίο μετέχουν η Κίνα, οι δύο Κορέες, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Ρωσία) για την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου. Η Πιονγκγιάνγκ είχε κλείσει την πόρτα στις συνομιλίες την άνοιξη του 2009, ένα μήνα πριν από τη δεύτερη πυρηνική της δοκιμή.

«Ο δρόμος της επανένταξης στη διεθνή κοινότητα και μιας μεγαλύτερης ασφάλειας παραμένει ανοικτός για τη Βόρεια Κορέα, αν αυτή πληροί τις διεθνείς δεσμεύσεις της», επέμεινε η Ουάσινγκτον.

Η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε δύο πυρηνικές δοκιμές το 2006 και το 2009 και αποκάλυψε το Νοέμβριο του 2010 ένα εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου. Η χώρα μέχρι σήμερα έχει παρασκευάσει τις βόμβες της με πλουτώνιο.