Το κόμμα των Ciudadanos επιχείρησε, όπως και στις προηγούμενες εκλογές του Δεκεμβρίου, να διεμβολίσει την πολιτική ζωή της χώρας, με στόχο την πολιτική μετριοπάθεια και μεταρρυθμίσεις στον εκλογικό νόμο, το Σύνταγμα και την οικονομική στρατηγική της χώρας. Στις εκλογές της Κυριακής, οι Ciudadanos αποδείχθηκε το κόμμα που πλήρωσε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο την τακτική και την επιχειρηματολογία της «χρήσιμης ψήφου» , που μεθόδευσε το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) του Μαριάνο Ραχόι για ν’ ανακόψει το εκλογικό ρεύμα της Αριστεράς υπό τη συμμαχία των Unidos Podemos, με αποτέλεσμα να απωλέσει οκτώ έδρες, βάσει και της ιδιαιτερότητας του εκλογικού νόμου στην κατανομή τους.

Λίγο πριν από τη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, υψηλόβαθμο στέλεχος των Ciudadanos, που δεν θέλησε ν’ αναφερθεί το όνομά του πριν από την εκπόνηση του τελικού συμπεράσματος, δέχθηκε να μιλήσει στον απεσταλμένο του ΑΠΕ-ΜΠΕ δίνοντας τη δική του εκτίμηση.

– Ποιά είναι η άποψη του κόμματος για το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών, που φαίνεται να έπληξε ιδιαίτερα τους Ciudadanos και ποιες είναι οι προοπτικές εφεξής;

– Όσον αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών είμαστε ικανοποιημένοι για τη δουλειά και την όλη εκλογική εκστρατεία που επιτελέσαμε. Παρ’ όλο που η προεκλογική εκστρατεία υπήρξε εξόχως πολωμένη ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά, οι Ciudadanos ουσιαστικά κατέγραψαν τα ίδια ποσοστά στον χώρο του κέντρου. Εάν εξετάσουμε συγκριτικά τα αποτελέσματα των δύο αναμετρήσεων οι απώλειές μας ήσαν λιγότερες του 1%. Ωστόσο έφτασαν τα 8 τούτα εκατοστά της μονάδας να μας κοστίσουν οκτώ έδρες. Υπάρχουν όμως πάνω από 3 εκατ. άνθρωποι που ψήφισαν τους Ciudadanos και γνωρίζουν πολύ καλά τι πρεσβεύουν: την αλλαγή, την αναγέννηση και τις μεταρρυθμίσεις. Εμείς παγιώνουμε πλέον έναν κεντρώο χώρο στην Ισπανία, για πρώτη φορά έπειτα από πολλές δεκαετίες και ο εκλογικός νόμος είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα ζητήσουμε ν’ αλλάξει, διότι δεν είναι δίκαιο ο τρόπος που διανέμονται οι έδρες να κοστίζει σχεδόν τα διπλά στους Ciudadanos απ’ ότι στ’ άλλα κόμματα.

– Το κόμμα σας επεδίωξε να γίνει ο ρυθμιστής στις διαβουλεύσεις για μία νέα κυβέρνηση, με βάση όμως τα αποτελέσματα κάτι τέτοιο δεν μοιάζει εφικτό. Πως θα κινηθεί από εδώ κι εμπρός και θα συμμετάσχει σε πιθανές κυβερνητικές συμμαχίες;

– Εμείς από σήμερα πρόκειται να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με το ΡΡ και τους Σοσιαλιστές του PSOE. Στην Ισπανία ο δικοματισμός πέθανε, αυτά τα δύο κόμματα θα πρέπει να καθίσουν και να συζητήσουν σοβαρά με τους Ciudadanos για τις μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται ένα εθνικό σύμφωνο για την Παιδεία, ένα σύμφωνο κατά της διαφθοράς, ένας νέος εκλογικός νόμος, στον οποίον η ψήφος κάθε Ισπανού θα αξίζει το ίδιο και δεν θα υπάρχουν πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, θα πρέπει να υπάρξει μεταρρύθμιση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η δικαιοσύνη να γίνει απολιτική κλπ. Θα πρέπει να πρυτανεύσει το σχέδιο να μπει πρώτα η πατρίδα μπροστά από τα ονόματα, τα σήματα των κομμάτων και τα αξιώματα. Πάνω απ’ όλα, δεν πρόκειται να στηρίξουμε κανέναν που θα επιδιώκει να συνεχισθεί η ίδια κατάσταση στην Ισπανία.