Η Γκαμπριέλ Γκίφορντς, η πολιτικός από την Αριζόνα η οποία επέζησε της απόπειρας δολοφονίας της τον Ιανουάριο, πρόκειται να δώσει την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξή της μετά το επεισόδιο στην δημοσιογράφο Νταϊάν Σόιερ το Νοέμβριο, ανακοίνωσε χθες το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

Η Γκίφορντς, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων εκλεγμένη στην Αριζόνα με το Δημοκρατικό Κόμμα, καθώς και ο σύζυγός της Μαρκ Κέλι, αστροναύτης, θα μιλήσουν για την ανάρρωσή της μετά το σχεδόν μοιραίο τραυματισμό της στο κεφάλι σε ειδική τηλεοπτική εκπομπή που θα μεταδοθεί την 14η Νοεμβρίου.

Η συνέντευξη θα προβληθεί μια ημέρα πριν από την κυκλοφορία των απομνημονευμάτων του ζευγαριού.

Η Γκίφορντς, 41 ετών, έχει κάνει ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις μετά την επίθεση εναντίον της ενώ μετείχε σε μια πολιτική εκδήλωση στην Τουσόν, στην Αριζόνα, την 8η Ιανουαρίου. Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν από την επίθεση. Ο δράστης, που συνελήφθη, κρίθηκε ότι δεν είναι πνευματικά υγιής ώστε να δικαστεί.

Η Γκίφορντς υποβάλλεται σε εντατική φυσιοθεραπεία στο Χιούστον ώστε να ανακτήσει την δυνατότητα βάδισης, ομιλίας, ανάγνωσης και γραφής. Δεν έχει ακόμα αποφασίσει εάν θα διεκδικήσει την επανεκλογή της στο Κογκρέσο, είπε εκπρόσωπός της τον Αύγουστο.

Ο Κέλι ηγήθηκε της τελευταίας αποστολής του διαστημικού λεωφορείου Endeavor νωρίτερα εφέτος και κατόπιν ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τη NASA για να αφοσιωθεί στην ανάρρωση της γυναίκας του.