Όσο περισσότερο προοδευτική είναι η φορολογία σε μια χώρα, δηλαδή όσο περισσότερο πλούσιος είναι κάποιος και πληρώνει αναλογικά μεγαλύτερους φόρους, τόσο πιο ευτυχισμένη αισθάνεται συνολικά η κοινωνία.

Αντίθετα όταν όλοι πληρώνουν φόρους με τον ίδιο ή παρόμοιο συντελεστή, δηλαδή όσοι ποιο «επίπεδη» είναι η φορολογία , τόσο μεγαλύτερη δυσφορία επικρατεί στους πολίτες, σύμφωνα με μια έρευνα αμερικανών ψυχολόγων.

Αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν 54 χώρες και βρήκαν ότι η ψυχική ευημερία του μέσου πολίτη εξαρτάται σημαντικά από το βαθμό προοδευτικότητας του επικρατούντος φορολογικού συστήματος.

Ο βαθμός προοδευτικότητας μετρήθηκε με βάση την ψαλίδα ανάμεσα στον χαμηλότερο και τον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή σε μια χώρα. Οι ερευνητές αξιολόγησαν απαντήσεις σε ερωτηματολόγια που έλαβαν από δεκάδες χιλιάδες πολίτες, σχετικά με το βαθμό προσωπικής ικανοποίησής τους στη ζωή, καθώς και την ικανοποίησή τους για το επίπεδο των δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών στη χώρα τους.

Οι κάτοικοι των χωρών με τα πιο προοδευτικά φορολογικά συστήματα αξιολογούν τις ζωές τους πιο κοντά στο να είναι «οι καλύτερες δυνατές», αναφέρουν περισσότερες εμπειρίες χαράς και ικανοποίησης και λιγότερα αρνητικά συναισθήματα, είτε για την προσωπική ζωή τους, είτε για την κατάσταση των δημοσίων υπηρεσιών.

«Αν ο στόχος των κοινωνιών είναι να κάνουν τους πολίτες ευτυχισμένους, τότε η φορολογική πολιτική μετράει. Μερικές πολιτικές, όπως η προοδευτικότητα των συντελεστών, φαίνεται να βοηθούν περισσότερο στην ευτυχία των ανθρώπων» είπε ο επικεφαλής της έρευνας.