Ανυπόστατο χαρακτήρισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ», σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση η Τουρκία να είναι εγγυήτρια δύναμη, μόνο στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, στην περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για το θέμα των εγγυήσεων είναι ξεκάθαρη και αυτή είναι ότι «δεν μπορούμε να μιλούμε για στρατιωτικές εγγυήσεις στην περίπτωση λύσης».

Η θέση αυτή, προσέθεσε, είναι γνωστή και γίνεται κατανοητή από τη διεθνή κοινότητα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε και άλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας ότι, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, το κόστος της λύσης ανέρχεται στα 23 δισεκατομμύρια ευρώ, προσθέτοντας ότι οι εν λόγω μελέτες, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με τη «Μιλιέτ», την πρόταση η Τουρκία να είναι εγγυήτρια δύναμη μόνο για το βόρειο τμήμα της Κύπρου φαίνεται να κατέθεσε στις συνομιλίες ο Μουσταφά Ακιντζί. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα ο κ. Αναστασιάδης φέρεται να απάντησε ότι στην περίπτωση, κατά την οποία δεν μείνει Τούρκος στρατιώτης στο νησί, μπορεί να εξετάσει την πρόταση θετικά.