Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα ΝΑΤΟϊκό ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης θα λειτουργεί στο τουρκικό έδαφος πριν από την πρωτοχρονιά του 2012 και διευκρίνισε ότι το ραντάρ θα είναι συνδεδεμένο με εκτοξευτήρες βαλλιστικών πυραύλων που φέρουν συμμαχικά πολεμικά πλοία που πλέουν στη Μεσόγειο.

Η αμερικανική ανακοίνωση συμπίπτει χρονικά με τουρκική επίσημη ανακοίνωση, ότι η κυβέρνηση στην Άγκυρα «συμφωνεί πλήρως» με την ανάπτυξη στοιχείων του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος στο έδαφός της Τουρκίας.

«Διάγουν την τελική φάση τους», οι διμερείς διαβουλεύσεις για το θέμα αυτό, ανέφερε σήμερα στην Άγκυρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Σελτζούκ Ουνάλ.

Μάλιστα, η Τουρκία έχει ζητήσει από τους Αμερικανούς το εν λόγω ραντάρ να «καλύπτει» όλη την επικράτειά της κι όχι περιοριστικά μόνον τις εδαφικές περιοχές, που γειτνιάζουν με το Ιράν.

Πάντως Τούρκοι αξιωματούχοι αναφέρονται στο ενδεχόμενο, εξαιτίας του ραντάρ αυτού, «να χειροτερέψουν οι διμερείς σχέσεις με Μόσχα και Τεχεράνη, που πρόσφατα έβαιναν βελτιούμενες», σύμφωνα με την εκτίμηση μιας διπλωματικής πηγής στην Άγκυρα.