Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Καμπέρα «αξιολογούσε» διάφορες εθνικές μειονότητες της χώρας, ανάμεσά τους και την ελληνική.

Αυτό προκύπτει από την δημοσιοποίηση διαβαθμισμένων αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων της ιστοσελίδας WikiLeaks.

Από τα έγγραφα προκύπτει ότι η πρεσβεία της Καμπέρας απαντούσε σε ερωτήσεις αμερικανικών υπηρεσιών.

Σε απάντηση ερώτησης -που δεν έγινε γνωστή- με έγγραφο που έχει τίτλο «Καμπέρα- Προφίλ του Περιβάλλοντος Ασφάλειας» και το οποίο η πρεσβεία έστειλε στην FBI, την CIA και στο αμερικανικό υπουργείο Αμύνης (US Defence Intelligence Agency) αναφέρει:

«Ναι υπάρχει μεγάλη ελληνική κοινότητα καθώς και Μαλαισιανή, Λιβανέζικη, Σερβική, Ινδονησιακή και Πακιστανική καθώς και αυξανόμενη κοινότητα Αιθίοπων, Σομαλών και Σουδανικών στο Σύδνεϋ και τη Μελβούρνη».

Καμιά άλλη αναφορά στην ελληνική ομογένεια δεν υπάρχει αλλά το γεγονός πως συμπεριλήφθηκε σε έγγραφο μαζί με άλλες εθνικές μειονότητες που κατά τους Αμερικανούς ενδέχεται να έχουν άτομα με τρομοκρατικές διασυνδέσεις στις τάξεις τους είναι αξιομνημόνευτο. Προφανώς και η ελληνική παροικία ήταν ή είναι υπό «παρακολούθηση», ισχυρίστηκαν παράγοντες της ομογένειας.

Το συγκεκριμένο έγγραφο αναφερόταν κυρίως σε διαδηλώσεις που έγιναν στην Αυστραλία για θέματα όπως το Παλαιστινιακό, του Κοσσυφοπεδίου κ.α. που είχαν και «αντιαμερικανικό» χαρακτήρα.

TAGS