Αμέτρητα εγκλήματα κατά αθώων και πλήρη καταρράκωση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαπιστώνει το Συμβούλιο της Ευρώπης δέκα χρόνια μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους, όπως τόνισε σήμερα ο Επίτροπος για τ’ ανθρώπινα δικαιώματα Τόμας Χάμαρμπεργκ.

Ο Επίτροπος χαρακτήρισε «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» την τρομοκρατική επίθεση στην Νέα Υόρκη και  επέκρινε έντονα τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που, όπως επισήμανε, συνεργάστηκαν ενεργά και μυστικά με την CIA σε επιχειρήσεις επί ευρωπαϊκού εδάφους οι οποίες ήταν αντίθετες προς τις θεμελιώδεις αρχές προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ευρωπαϊκών νομικών συστημάτων.

Επικαλούμενος τα γνωστά αποτελέσματα των ερευνών του Ελβετού Γερουσιαστή-μέλους της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντικ Μάρτι, ο Επίτροπος κατηγόρησε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι συνεργάστηκαν με τις αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες σε μία γιγαντιαία επιχείρηση παράνομων συλλήψεων και μεταγωγών υπόπτων για τρομοκρατία, μέσω μυστικών πτήσεων στην Ευρώπη, χωρίς κανένα σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα και τις προσωπικές ελευθερίες των δήθεν υπόπτων.

Ο Χάμαρμπεργκ ανέφερε ότι η όλη επιχείρηση συνεργασίας ΗΠΑ- Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, για την παράδοση, κράτηση, μεταγωγή και ανάκριση σε μυστικά κέντρα δήθεν υπόπτων για τρομοκρατική δράση, οδήγησε σε αθρόες και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Στο σημείωμά του ο Επίτροπος Χάμαρμπεργκ ανέφερε επίσης ότι:

-Από τον Οκτώβριο του 2001, όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά κράτη συναίνεσαν στο σχέδιο της CIA να πραγματοποιούν τα αεροσκάφη της μυστικές υπερπτήσεις και μεταγωγές κρατουμένων από ευρωπαϊκές χώρες στο Γκουαντάναμο ή άλλα κέντρα κράτησης, καθώς και προσγειώσεις και απογειώσεις από τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

-Πολλά ευρωπαϊκά κράτη-μη μέλη του ΝΑΤΟ υπέγραψαν μυστικές συμφωνίες με την CIA για την πραγματοποίηση αυτών των επιχειρήσεων.

-Καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν έχει ρίξει, μέχρι σήμερα, φως σ’ αυτές τις παράνομες δραστηριότητες των μυστικών της υπηρεσιών και την συνεργασία τους με την CIΑ αλλά αντίθετα έγιναν προσπάθειες για την πλήρη συγκάλυψη αυτών των δραστηριοτήτων.

Για παράδειγμα, ανέφερε ο Επίτροπος, η σουηδική κυβέρνηση παραπλάνησε μία κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία διεξήγαγε σχετική έρευνα, για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες παραδόθηκαν τον Δεκέμβριο του 2001, δύο Αιγύπτιοι αιτούντες άσυλο στους πράκτορες της CIA που τους συνέλαβαν, τους επιβίβασαν παράνομα σ’ ένα αεροσκάφος και τους οδήγησαν στην Αίγυπτο, όπου φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν.

Ψευδείς και αόριστες πληροφορίες έδωσαν και οι αρχές της ΠΓΔΜ, στις επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου και της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που διερευνούσαν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Γερμανός υπήκοος Ελ Μάσρι παραδόθηκε στις μυστικές αμερικανικές υπηρεσίες και μεταφέρθηκε στο Γκουαντάναμο.

Σ’ άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Αγγλία, έγινε επίκληση του κρατικού απορρήτου, προκειμένου να μην αποκαλυφθούν λεπτομέρειες για ανάλογες μυστικές παραδόσεις και μεταγωγές, κατέληξε ο Επίτροπος.