Οργανώσεις σύρων ανταρτών αποφάσισαν να συντονιστούν για να απαντήσουν στις «παραβιάσεις» από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις της όλο και πιο αποδυναμωμένης εκεχειρίας που ισχύει στη Συρία από τα τέλη Φεβρουαρίου.

«Μετά την αύξηση των παραβιάσεων από τις κυβερνητικές δυνάμεις που είχαν στόχο κυρίως καταυλισμούς όπου διαμένουν εκτοπισμένοι σε κατοικημένες περιοχές, δηλώνουμε τη δημιουργία κοινού κέντρου επιχειρήσεων και την έναρξη μάχης για να απαντήσουμε στις παραβιάσεις αυτές. Υποσχόμαστε σε κάθε στρατιωτικό άγημα που βομβαρδίζει τον λαό μας μια ισχυρή απάντηση για να του χρησιμεύσει ως μάθημα», δηλώνουν σήμερα σε ανακοίνωσή τους έξι οργανώσεις ανταρτών, κυρίως ισλαμιστικές, όπως η Άχταρ αλ-Σαμ και Τζάις αλ-Ισλάμ.

Η Τζάις αλ-Ισλάμ, η οποία ανήκει στις σχεδόν εκατό οργανώσεις ανταρτών που ενέκριναν την εκεχειρία η οποία τέθηκε σε ισχύ έπειτα από πρωτοβουλία της Μόσχας και της Ουάσινγκτον, διοικείται από τον Μοχάμεντ Αλούς, τον επικεφαλής των διαπραγματευτών της συριακής αντιπολίτευσης στις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται αυτές τις ημέρες στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Χθες, ο Αλούς κάλεσε σε επιθέσεις εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων του Μπασάρ αλ-Άσαντ. «Μην εμπιστεύεστε το καθεστώς και μην περιμένετε από αυτό να σας λυπηθεί. Χτυπήστε το από όλες τις πλευρές», έγραψε σε μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter επικαλούμενος στίχο του Κορανίου.

Οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης στη Γενεύη έχουν στόχο τον τερματισμό μιας σύγκρουσης που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή 270.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό του μισού συριακού πληθυσμού από το 2011. Η αντιπολίτευση προτίθεται, ωστόσο, να αναστείλει τη συμμετοχή της στις διαπραγματεύσεις αυτές μετά τους φονικούς βομβαρδισμούς του Σαββατοκύριακου στο Χαλέπι της βόρειας Συρίας.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι αντάρτες εξαπέλυσαν σήμερα μεγάλη επίθεση εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων στην επαρχία της Λαττάκειας και άλλοι αντάρτες κατήγαγαν χωριστές νίκες προελαύνοντας κοντά στη Χάμα, καθώς η βία κλιμακώνεται στη δυτική Συρία.

Συριακά αεροσκάφη πραγματοποίησαν εν τω μεταξύ σφοδρούς βομβαρδισμούς στην επαρχία Χομς με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι και ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί, καθώς υπάρχουν αρκετοί βαριά τραυματισμένοι.

Δεν έγινε αμέσως σαφές αν η επίθεση στη Λαττάκεια αποτελεί μέρος της νέας μάχης που προανήγγειλαν οι αντάρτες. Στη Χάμα, αντάρτες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους σχεδόν στο σύνολό της την πόλη Χιρμπάτ αλ-Νακούς.

Στις οργανώσεις που πραγματοποιούν επίθεση στη στρατηγικής σημασίας πεδιάδα Γαμπ στην επαρχία Χάμα μετέχουν οργανώσεις που δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία της 27ης Φεβρουαρίου για την παύση των εχθροπραξιών. Από την εκεχειρία έχουν αποκλεισθεί οι εξτρεμιστικές οργανώσεις Ισλαμικό Κράτος και Μέτωπο Αλ-Νόσρα.