Έτοιμος να προκηρύξει πρόωρες προεδρικές εκλογές, αν ο συριακός λαός το επιθυμεί, δήλωσε ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ στο ρωσικό πρακτορείο RIA-Novosti , όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο.

Ο Άσαντ ανέφερε ακόμη ότι η εκλογή προέδρου με άμεση ψηφοφορία είναι καλύτερη απ΄ ό,τι μέσω του Κοινοβουλίου.

Συμπλήρωσε πως είναι έτοιμος να δεχθεί όποιους μαχητές είναι πρόθυμοι να καταθέσουν τα όπλα προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία στη χώρα.

Ο σύρος πρόεδρος επισήμανε ακόμη πως μια ανάπτυξη κυανοκράνων των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία θα ήταν παράλογη και αδύνατη. «Δεν είναι ρεαλιστική επειδή τέτοιες δυνάμεις, κατά κανόνα, δρουν στη βάση διεθνών συμφωνιών», δήλωσε ο Άσαντ στο ρωσικό πρακτορείο. «Τέτοιες συμφωνίες πρέπει να έχουν την έγκριση ορισμένων χωρών. Ποιων χωρών; Στην προκειμένη περίπτωση, δεν υπάρχουν άλλες χώρες, Υπάρχει μόνο η συριακή κυβέρνηση – μία οντότητα».

Ο Άσαντ είπε πως ο συριακός λαός δεν θέλει να φύγει το ρωσικό απόσπασμα από τη χώρα είτε τώρα είτε στο μέλλον. «Η πρόσκληση ενός ξένου αποσπάσματος… είναι δικαίωμα κάθε χώρας», επισήμανε ο Άσαντ. «Ως εκ τούτου, κανένας δεν μπορεί να το απαγορεύσει, εκτός από τις περιπτώσεις που αναφέρονται ρητά στο Σύνταγμα».

Επιβραδύνεται η διανομή βοήθειας

Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν σήμερα την ανησυχία τους ότι επιβραδύνεται η διανομή βοήθειας σε πολιορκούμενες περιοχές στη Συρία, με τις αυτοκινητοπομπές να καθυστερούν ή τον χειρουργικό εξοπλισμό να αφαιρείται.

«Εξακολουθούμε να μην έχουμε πρόσβαση, κανένα πράσινο φως για να πάμε στην Ντούμα, στην Νταράγια, στην ανατολική Χαράστα – τρεις περιοχές», δήλωσε ο Γιαν Έγκελαντ, επικεφαλής της δύναμης κρούσης για την ανθρωπιστική βοήθεια, σε δημοσιογράφους μετά την εβδομαδιαία συνάντηση που είχαν μεγάλες και περιφερειακές δυνάμεις για την αναθεώρηση της προόδου.

Ο Έγκελαντ εξέφρασε ωστόσο τη βεβαιότητα πως το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) θα μπορέσει να αρχίσει τακτικές ρίψεις από αέρος ζωτικών προμηθειών στους 200.000 ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί στην πολιορκούμενη από το Ισλαμικό Κράτος Ντέιρ αλ-Ζορ τις επόμενες δύο εβδομάδες.