Τις αποκαλούσαν «Τα Καναρινί Κορίτσια»… Όχι, δεν πρόκειται για παρατσούκλι ή κάποιο ψευδώνυμο, αλλά για έναν λιγότερο ρομαντικό λόγο – ήταν οι γυναίκες που εργάζονταν σε εργοστάσια πυρομαχικών στη Βρετανία, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και επειδή έρχονταν σε επαφή με την ουσία TNT, (χημική ουσία γνωστή για τη χρήση της ως εκρηκτική ύλη), άφηνε στα χέρια των εργατριών ένα κίτρινο χρώμα που εισχωρούσε στο δέρμα και τα μαλλιά τους…

Οι εργάτριες μάλιστα, οι οποίες αντικαθιστούσαν τους άντρες που έλειπαν στο μέτωπο, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος για φαγητό, αναγκάζονταν και κάθονταν σε ξεχωριστές θέσεις στις καφετέριες γιατί ότι άγγιζαν γινόταν κίτρινο!

Μέχρι το τέλος του πολέμου, υπολογίζεται ότι το 80% των όπλων που χρησιμοποιούσε ο βρετανικός στρατός, είχαν πρώτα περάσει από γυναικεία χέρια. Οι εν λόγω γυναίκες, με υψηλό το φρόνημα του καθήκοντος, άφησαν το νοικοκυριό κατά μέρος και υπηρέτησαν με δυναμισμό την πατρίδα ως εργάτριες σε εργοστάσια πυρομαχικών.

Φυσικά, οι παρενέργειες από μια τέτοια εργασία ήταν, σε αρκετές περιπτώσεις αρκετά σοβαρές. Εκτός από τους πόνους στο στήθος, την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, την αναιμία, τους εμετούς, ανατριχιαστικές ήταν και οι παρενέργειες στις εγκύους.

canrygrils2 canrygrils4 canrygrils3 canrygrils5 canrygrils6 canrygrils7 canrygrils8 canrygrils9 canrygrils10