Σε μία τεράστια γιγαντοοθόνη προβάλλονται από χθες οι φωτογραφίες όλων των ατόμων που φέρονται να συμμετείχαν στις επεισόδια των τελευταίων ημερών στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη πρωτοβουλία της αστυνομίας του Μπέρμιγχαμ προκειμένου να εντοπίσει τους ταραξίες και να τους συλλάβει για αυτό το χάος που δημιούργησαν στους δρόμους της Βρετανίας με αφορμή την δολοφονία του 29χρονου Ντάγκαν.

Από χθες, πενήντα φωτογραφίες υπόπτων, τραβηγμένες από κάμερες επιτήρησης, προβάλλονται σε μια γιγαντοοθόνη εγκατεστημένη πάνω σ’ ένα φορτηγάκι που «οργώνει» κυριολεκτικά τους δρόμους της πόλης του Μπέρμιγχαμ.

Με αυτόν τον τρόπο, τα πρόσωπα των υπόπτων γίνονται γνώριμα στους κατοίκους της πόλης και οι αστυνομικές αρχές ευελπιστούν ότι μπορεί κάποιος να βοηθήσει στον εντοπισμό και στην σύλληψή τους.

Από τις 7 το πρωί ως τις 7 το βράδυ, και μέχρι αύριο, το φορτηγάκι θα κυκλοφορεί στους δρόμους και θα σταματάει σε όλα τα κύρια σημεία του Μπέρμιγχαμ, δίνοντας ένα σαφές μήνυμα στους διαδηηλωτές ότι δεν θα είναι και τόσο εύκολο να ξεφύγουν.

«Είναι η πρώτη φορά που αυτό το σύστημα με το φορτηγάκι χρησιμοποιείται για να δημοσιοποιηθούν οι φωτογραφίες υπόπτων που καταζητούνται από την αστυνομία», υπογραμμίζει ο επιθεωρητής Μαρκ Ράστον, ο οποίος διευκρινίζει πως έχουν επιστρατευτεί για την επιχείρηση αυτή «οι τελευταίες τεχνολογίες».

Μεγάλη είναι η μέχρι στιγμής ανταπόκριση του κοινού στο κάλεσμα της αστυνομίας, αφού έχουν γίνει περισσότερα από 500 τηλεφωνήματα και ηλεκτρονικά μηνύματα.

Φωτογραφίες που συγκέντρωσε η αστυνομία χάρη στις κάμερες επιτήρησης έχουν ήδη δημοσιευτεί από τα μέσα ενημέρωσης και από τον ιστότοπο της αστυνομίας στο διαδίκτυο, όμως «είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να φέρουμε τους υπόπτους ενώπιον της δικαιοσύνης», συνεχίζει ο επιθεωρητής.

Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχουν ήδη συλληφθεί μετά τις ταραχές που διήρκησαν τέσσερις ημέρες στη χώρα και τα δικαστήρια εργάζονται αδιάκοπα για να αντιμετωπίσουν αυτό το φόρτο εργασίας.

Την Τετάρτη, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απέρριψε τις «ψευτοανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα» που έχουν διατυπωθεί σχετικά με τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών προσώπων ύποπτων για λεηλασίες.