Αποφασισμένο να συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον των εξεγερμένων είναι το στρατόπεδο του λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, ανεξάρτητα από το αν το ΝΑΤΟ θα σταματήσει τις αεροπορικές του επιδρομές.

Οι εξεγερμένοι και οι δυτικοί σύμμαχοί τους εξακολουθούν να πιέζουν τις δυνάμεις του Καντάφι, παρότι έχει ξεκινήσει ο ιερός μήνας του ραμαζανιού, με το ΝΑΤΟ να βομβαρδίζει στρατιωτικούς στόχους και να ρίχνει φυλλάδια πάνω από την πρωτεύουσα ζητώντας από τους οπαδούς του Καντάφι να σταματήσουν να μάχονται.

Οι εξεγερμένοι, που έχουν καταλάβει σχεδόν τη μισή χώρα, συχνά χάνουν έδαφος από τις αντεπιθέσεις που εξαπολύουν οι καλύτερα εκπαιδευμένες και εξοπλισμένες δυνάμεις του Καντάφι.

«Κανείς δεν πρέπει να πιστέψει ότι μετά τις θυσίες που έχουμε κάνει και τους γιους, τους αδελφούς και τους φίλους μας που έγιναν μάρτυρες ότι θα σταματήσουμε να πολεμάμε. Ξεχάστε το», δήλωσε ο Σάιφ αλ Ισλάμ, γιος του Καντάφι, μιλώντας σε οικογένειες που εγκατέλειψαν τη Βεγγάζη στην ανατολική Λιβύη, προπύργιο των εξεγερμένων, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

«Ανεξάρτητα από το αν το ΝΑΤΟ φύγει ή όχι, η μάχη θα συνεχιστεί μέχρι να απελευθερωθεί όλη Λιβύη», πρόσθεσε.

Ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ είχε σταλεί στη Λιβύη την προηγούμενη εβδομάδα και τότε η κυβέρνηση του Καντάφι είχε ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει συνομιλίες μόλις σταματήσει τις επιθέσεις το ΝΑΤΟ.

Ο Καντάφι ίσως να πιστεύει ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί το διχασμό που φαίνεται να έχει προκληθεί στις δυνάμεις των εξεγερμένων μετά τη δολοφονία του στρατιωτικού τους ηγέτη Άμπντελ Φάταχ Γιούνες.