Η βροχή καταγγελιών για τις μαζικές σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος γυναικών τη νύχτα της παραμονής Πρωτοχρονιάς έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Κολωνίας κλιμακώνεται και οι ιστορίες νεαρών γυναικών σοκάρουν. Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας ζήτησε να ληφθούν σοβαρά μέτρα και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι δράστες, που σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ενδέχεται να είναι αραβικής η βορειοαφρικανικής καταγωγής.

Η γερμανική πόλη Κολωνία θεωρείται απαγορευμένη ζώνη για τις γυναίκες, όπως τονίζει η 18χρονη κοπέλα που δέχτηκε σεξουαλική επίθεση από περίπου 30 άνδρες την παραμονή της πρωτοχρονιάς.

Η νεαρή, που παρουσιάστηκε μόνο με το όνομα Μισέλ, είπε στο γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο N-TV ότι όσοι της επιτέθηκαν περικύκλωσαν την ίδια και μια ομάδα από έντεκα φίλες της κατά τη διάρκεια των εορτασμών του νέου έτους την προηγούμενη εβδομάδα, τις παρενόχλησαν σεξουαλικά και, στη συνέχεια, έκλεψαν τα πράγματά τους.

Οι ισχυρισμοί της Μισέλ ήρθαν στο φως τις ίδιες ημέρες που η αστυνομία και το διοικητικό συμβούλιο της πόλης παραδέχτηκαν ότι το κέντρο δεν είναι πλέον ασφαλές για τις γυναίκες, εφόσον έχουν γίνει επανειλημμένα αναφορές για συμμορίες σεξουαλικής παρενόχλησης που τις πλησιάζουν συστηματικά, ενώ έχει γίνει τουλάχιστον μία επίσημη αναφορά βιασμού.

Περιγράφοντας την εξαιρετικά άσχημη εμπειρία της, η Μισέλ είπε: «Γύρω στις 11 το βράδυ, βρισκόμασταν στο κεντρικό σταθμό του τρένου και θέλαμε να πάμε να δούμε τα πυροτεχνήματα. Τότε, ήταν η πρώτη στιγμή που καταλάβαμε ότι όλοι αυτοί οι άνδρες βρίσκονταν τριγύρω μας».

rt

«Καταφέραμε να πάμε στον καθεδρικό ναό και, στη συνέχεια, θέλαμε να πάμε κοντά στο μουσείο Ludwig, ώστε να παρακολουθήσουμε τους εορτασμούς δίπλα στο ποτάμι. Αλλά, ξαφνικά, περικυκλωθήκαμε από μια ομάδα 20-30 ανδρών», συμπλήρωσε.

Η Μισέλ είπε στο N-TV ότι οι φίλες της, τρομοκρατημένες, ένωσαν τα χέρια για ασφάλεια, αλλά οι άνδρες ήταν γεμάτοι θυμό και προσπάθησαν να τις σπρώξουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Μια άλλη γυναίκα είπε στο Euronews ότι άνδρες την περικύκλωσαν και άρχιζαν να την αγγίζουν σε επίμαχα σημεία ανάμεσα στα πόδια: «Άρχισαν να με αγγίζουν ανάμεσα στα πόδια, το ίδιο έκαναν και στις φίλες μου. Ο φίλος μου προσπάθησε να με τραβήξει μακριά τους, να με σώσει. Με είχε περικυκλώσει μια αρκετά μεγάλη ομάδα ανδρών, 30 με 40 άτομα».

 

Στο μεταξύ ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Ραλφ Γέγκερ, ανακοίνωσε από το Ντύσελντορφ ότι διεξάγονται έρευνες σε βάρος τριών ύποπτων ατόμων. Ο κ. Γέγκερ απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για το αντικείμενο των ερευνών, τις οποίες χαρακτήρισε πάντως δύσκολες και χρονοβόρες.

Σε δηλώσεις του στο χθεσινοβραδινό μαγκαζίνο του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ προειδοποίησε να μη βγαίνουν εσπευσμένα συμπεράσματα. «Δεν επιτρέπεται να επιρρίπτουμε συλλήβδην κατηγορίες στους πρόσφυγες», είπε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός, ο οποίος δεν παραλείψε να ασκήσει κριτική στην αστυνομία της Κολωνίας για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση, ανοίγοντας ουσιαστικά μέτωπο με τις αστυνομικές αρχές της πόλης.