Ο παραιτηθείς αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Κύπρου δηλώνει ότι, αν και δεν φέρει ευθύνη για την τραγωδία της 11ης Ιουλίου, αποχωρεί για λόγους ευθιξίας και ως ελάχιστο φόρο τιμής στα παλικάρια που χάθηκαν.

«Υπέβαλα την παραίτησή μου για λόγους ευθιξίας και μόνο. Ως ελάχιστο φόρο τιμής στα παλικάρια που χάθηκαν… Φεύγω από την Κύπρο με ήσυχη τη συνείδησή μου πως έκανα ό,τι μπορούσα», λέει ο παραιτηθείς μετά την τραγωδία της 11ης Ιουλίου, αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Κύπρου, Πέτρος Τσαλικίδης.

«Το θέμα αυτό δεν αφορούσε την Εθνική Φρουρά. Η εμπλοκή που είχαμε εμείς στο κατασχεμένο φορτίο ήταν μόνο η φρούρησή του. Κι αυτή για να αποτραπεί κλοπή ή οποιαδήποτε άλλη περίπτωση δολιοφθοράς. Εγώ έθεσα επανειλημμένα, ως όφειλα κι εκεί που έπρεπε, το ζήτημα της σοβαρότητας και της επικινδυνότητας του φορτίου. Επιπλέον, δεν είχα πρόσβαση στο υλικό των κοντέινερ. Ηταν περιφραγμένο και δεν είχαμε ούτε τα κλειδιά. Η έρευνα είναι αυτή που θα αποδώσει τις ευθύνες εκεί που ανήκουν», αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Έθνος της Κυριακής».

Όπως αναφέρει, είχε προτείνει να γίνει σκέπαστρο προκειμένου να καλυφθεί το φορτίο ενώ όπως υποστήριξε ακόμα και την καταστροφή του υλικού. «Εγώ ανέλαβα τον Μάιο του 2009 και αμέσως έστειλα στους μήνες που ακολούθησαν δύο επιστολές, θέτοντας τη σοβαρότητα του θέματος»,τονίζει.

Ο πρώην αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Κύπρου αποχωρεί αυτή την εβδομάδα από την Κύπρο, ύστερα κι από την επίσημη παράδοση της θέσης του, που έγινε χθες. Δηλώνει συντετριμμένος για την απώλεια τόσων στρατιωτών, αλλά ταυτόχρονα είναι σίγουρος ότι ο ίδιος έπραξε αυτό που όφειλε εκ της αρμοδιότητάς του.