Για τη χειρότερη σφαγή που έγινε στη Νορβηγία από το τέλος του Β’ Παγκόσμιου πολέμου κάνουν λόγο τα μέσα ενημέρωσης της χώρας τη στιγμή που ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 92 συνολικά.

Ο Μπέχρινγκ Μπρέιβικ, πρώην μέλος ακροδεξιού κόμματος της Νορβηγίας ομολόγησε πως είναι ο δράστης του μακελειού στο νησί Ουτόγια, ενώ όπως φαίνεται βρίσκεται πίσω και από την επίθεση στο κυβερνητικό κτίριο.

Πρώτα, πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό στο κτίριο στην καρδιά του Όσλο σκοτώνοντας επτά ανθρώπους και στη συνέχεια πήγε στο νησί όπου πυροβολούσε ασταμάτητα επί δύο ώρες νεαρά παιδιά σε συγκέντρωση της νεολαίας του Εργατικού κόμματος.

Η ‘Αγγελα Μέρκελ από το Βερολίνο στηλίτευσε «το μίσος για τον άλλο», αποδίδοντας εκεί το αίτιο της διπλής σφαγής στην περιοχή του Όσλο.

«Δεν μπορεί επακριβώς να γνωρίζουμε, τί οδήγησε στο έγκλημα. Όμως όπως λέγεται, το μίσος είναι μια αιτία. Αυτό το μίσος για τον άλλο, που παρουσιάζεται και δρα με τρόπο διαφορετικό, το μίσος αυτό που αποτελεί για όλους εμάς τον κοινό εχθρό. Όσοι πιστεύουν στην Ελευθερία, στο σεβασμό, στη δυνατότητα της συλλογικής ειρηνικής διαβίωσης, θα πρέπει να καταπολεμήσουν το μίσος αυτό», δήλωσε η γερμανίδα Καγκελάριος.