Είναι γνωστό ότι οι τύραννοι έχουν συνήθως παράξενες συνήθειες, πλάι στους φόβους, τα μίση και τις μικροπρεπείς συμπεριφορές τους.

Και βέβαια μπορεί να αιματοκύλησαν τον κόσμο και να έφεραν καταστροφή και όλεθρο στους λαούς τους, δεν παύει όμως να ήταν άνθρωποι και να είχαν τις μικρές αδυναμίες τους, μικροπράγματα που αγαπούσαν να κάνουν δηλαδή όταν δεν κυβερνούσαν ανηλεώς τις χώρες τους.

Ξέρουμε για παράδειγμα πόσο αγαπούσε την καλλιγραφία ο Μάο ή την αγάπη πατέρα και γιου Κιμ Γιονγκ Ιλ και Ουν για το αμερικανικό ΝΒΑ, αν και δεν είναι οι μόνοι δικτάτορες με μικρές αδυναμίες…

Ιωσήφ Στάλιν: Παραμόρφωση γυμνών σχεδίων και απρεπής σχολιασμός

auttfkkatsss1

Ένα από τα πράγματα που λάτρευε να κάνει ο Στάλιν στο γραφείο του ήταν να ζωγραφίζει πάνω σε κλασικές εικόνες ρώσων ζωγράφων, αφήνοντας μακάβρια μηνύματα που γελοιοποιούσαν πολιτικούς αντιπάλους που είχε ήδη εκτελέσει. Σε κάτι που παρέμενε μυστικό για δεκαετίες, ο «Πατερούλης» έπαιρνε αντρικά γυμνά σχέδια μεγάλων ρώσων ζωγράφων του 19ου αιώνα και ζωγράφιζε πάνω τους με μπλε ή κόκκινο μαρκαδόρο. Άλλοτε πάλι περιοριζόταν να κάνει πικρόχολα σχόλια στο περιθώριο των εικόνων για συντρόφους που είτε είχε δολοφονήσει είτε ήταν στο στόχαστρό του.

Πάνω σε αναπαραγωγή σκίτσου του γνωστού ζωγράφου Βασίλι Σούρικοφ, για παράδειγμα, ο Στάλιν έγραψε για τον μπολσεβίκο επαναστάτη Καρλ Ράντερ, με τον οποίο είχε διαφωνήσει και εκτελέσει κατόπιν: «Ράντεκ, κάθαρμα, αν δεν είχες ουρήσει κόντρα στον άνεμο, αν δεν ήσουν τόσο κακός, θα ζούσες ακόμα». Αλλά και σε σκίτσο γυμνού γενειοφόρου άντρα, ο Στάλιν σκιτσάρισε ένα αντεστραμμένο τρίγωνο πάνω στο πέος του, γράφοντας: «Γιατί είσαι τόσο λεπτό; Μάθε μαρξισμό!». Το ομοφοβικό, όπως λένε οι αναλυτές, μήνυμα στρεφόταν κατά του περιθωριοποιουμένου πια μποσλεβίκου γραφειοκράτη Μιχαήλ Καλίνιν.

Άλλα πάλι σχόλιά του ήταν ακόμα πιο άξεστα και ωμά, όπως αυτό που άφησε δίπλα στην εικόνα ενός γυμνού άντρα που έκανε να αγγίξει τα γεννητικά του όργανα: «Πρέπει να δουλέψεις, όχι να αυνανίζεσαι. Ώρα για επανεκπαίδευση». Επίσης, σε σκίτσο άντρα που στεκόταν πάνω από ξαπλωμένη γυναίκα, ο «Πατερούλης» έγραψε: «Ηλίθιε!!! Έχεις ξεχάσει εντελώς τι πρέπει να κάνεις». Το μόνο θετικό σχόλιό του ήταν στη φωτογραφία νεαρού άντρα που κρατούσε ένα ραβδί, ο οποίος κέρδισε ένα σπάνιο κομπλιμέντο από τον Στάλιν: «Αυτός ο σοβιετικός Δαυίδ είναι έτοιμος να τα βάλει με τον παγκόσμιο ιμπεριαλισμό. Θα τον βοηθήσουμε!».

Όλες οι σταλινικές αυτές καρικατούρες έφεραν την υπογραφή «Ι. Στάλιν» και φυλάχθηκαν ως επτασφράγιστο μυστικό από τους σωματοφύλακές τους, μέχρι να πουληθούν τελικά σε ιδιώτη συλλέκτη μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού…

Μουαμάρ Καντάφι: Η Κοντολίζα Ράις!

auttfkkatsss2

Ο πρώην δικτάτορας της Λιβύης έτρεφε σφοδρό έρωτα για την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και αυτό είναι πια γνωστό. Το 2007, για παράδειγμα, ο Καντάφι έπλεξε το εγκώμιο της Κοντολίζα στο δίκτυο Al Jazeera: «Υποστηρίζω τη χαριτωμένη μαύρη Αφρικάνα. Τη θαυμάζω και είμαι πολύ περήφανος για τον τρόπο που κάθεται αναπαυτικά στην καρέκλα της και δίνει εντολές στους άραβες ηγέτες … Ναι, Λίζα, Λίζα, Λίζα! … Σε αγαπώ πάρα πολύ».

Όταν η Κοντολίζα επισκέφθηκε τον δικτάτορα το 2008, αυτός την υποδέχθηκε βάζοντας το χέρι στην καρδιά του, κατόπιν την έλουσε με δώρα και της έδειξε μια βιντεοκασέτα που είχε φτιάξει αποκλειστικά για τα μάτια της με δικές της εμφανίσεις ανά τον κόσμο! Μέχρι και τραγούδι ανάγκασε να της γράψει έναν γνωστό λίβυο συνθέτη, το οποίο τιτλοφορήθηκε «Μαύρο Λουλούδι στον Λευκό Οίκο».

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σε εσωτερικό του υπόμνημα αναφέρθηκε στον κεραυνοβόλο έρωτα του Καντάφι για την Κοντολίζα ως «βαθύτατα περίεργο και βαθύτατα ανατριχιαστικό». Τέσσερα χρόνια αργότερα, όταν οι εξεγερμένοι αντάρτες λεηλάτησαν τα προσωπικά διαμερίσματα του Καντάφι στην Τρίπολη, βρήκαν ένα από τα ενθύμια του έρωτα του ηγέτη για τη Ράις: ένα λεύκωμα με προσωπικές της φωτογραφίες και στιγμιότυπα από διάφορες ομιλίες και επίσημες επισκέψεις της…

Φιντέλ Κάστρο: Γαλακτοκομικά προϊόντα

auttfkkatsss3

Ο πρώην δικτάτορας της Κούβας έχει μια περίεργη εμμονή με τις αγελάδες, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα εν γένει. Λέγεται ότι μπορούσε να διακρίνει από μακριά τις δικές του αγελάδες και προτιμούσε το γάλα ακόμα και από το νερό, εμφυσώντας την αγάπη του για το γάλα στον κουβανικό λαό. Εκεί που πριν το γάλα μετατρεπόταν στην Κούβα σε τυρί και βούτυρο, ο Κάστρο έφερε στη δεκαετία του 1960 υπερσύγχρονο εξοπλισμό από την Ολλανδία και τη Σουηδία για την παραγωγή γιαουρτιού, τυριού και παγωτού ανώτερης ποιότητας.

Επίσης, ξόδεψε κυριολεκτικά εκατομμύρια προσπαθώντας να τροποποιήσει γενετικά ένα υβρίδιο βοοειδούς που ενδημεί στους τροπικούς, αλλά και μιας ακόμα αγελάδας που παράγει το περισσότερο γάλα. Τα αποτελέσματα της ομάδας του ήταν εκπληκτικά! Ο ταύρος και η αγελάδα που γεννήθηκαν μέσω του εργαστηριακού σωλήνα ήταν πράγματι κάτι το μοναδικό και έγιναν εθνικά σύμβολα. Όσο για το θηλυκό, απέδιδε κάπου 110 λίτρα γάλατος την ημέρα, αν και πέθανε νωρίς. Το έθνος βουτήχτηκε στη θλίψη, ο Κάστρο παρήγγειλε τραγούδια και ποιήματα προς τιμήν της και η αγελάδα ενταφιάστηκε με στρατιωτικές τιμές, πριν την ξεθάψουν για να την εκθέσουν στο Μουσείο της Επανάστασης.

Το 1987 ο Κάστρο αποφάσισε να φτιάξει ένα νέο υβρίδιο μίνι αγελάδας, ώστε να μπορεί να ζει στο διαμέρισμα σαν κατοικίδιο δίνοντας στους ιδιοκτήτες της καθημερινά φρέσκο γάλα. Πολλά τα περιστατικά που αποδεικνύουν το πάθος του Κάστρο με τις αγελάδες του και το γάλα, το οποίο άφησε κληρονομιά στον κουβανικό λαό…

Φέρντιναντ Μάρκος: Ο αριθμός 7

auttfkkatsss4

Ο δικτάτορας των Φιλιππίνων είχε εμμονή με την αριθμολογία και ειδικά τον αγαπημένο του αριθμό, το νούμερο 7. Ακόμα και όταν κήρυξε τον στρατιωτικό νόμο το 1972, φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι οι αριθμοί ευνοούσαν το εγχείρημά του: οι μυστικές διαβουλεύσεις του με τους στρατιωτικούς του εταίρους για το πραξικόπημα γίνονταν πάντα σε ημερομηνίες που είτε τελείωναν σε 7 είτε διαιρούνταν με το 7!

Τα γεγονότα δεν πήγαν βέβαια ακριβώς όπως τα είχε σχεδιάσει, κατάφερε ωστόσο να αυτοσχεδιάσει: στις 22 Σεπτεμβρίου 1972, η αυτοκινητοπομπή του υπουργού Άμυνας των Φιλιππίνων δέχτηκε επίθεση, στους τίτλους αρχής του πραξικοπήματος που ερχόταν ολοταχώς στη Μανίλα. Την επόμενη μέρα, και μετά τις ταραχές υπέρ της δημοκρατίας που ξέσπασαν στην πρωτεύουσα, ο Μάρκος βγήκε στην τηλεόραση για να κηρύξει τον στρατιωτικό νόμο στη χώρα, λέγοντας ότι το ζοφερό διάταγμα είχε υπογραφεί την 21η Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια της χούντας του, η 21η Σεπτεμβρίου έγινε εθνική εορτή.

Σήμερα ξέρουμε ότι η εμμονή του Μάρκος με τον αριθμό 7 συνεχίστηκε και γενικεύτηκε. Το 2005, το Προεδρικό Διάταγμα Νο 7 πέρασε από την Εθνοσυνέλευση, το οποίο πρότεινε προεκλογική περίοδο 57 ημερών, ορίζοντας τις εκλογές για την 7η Φεβρουαρίου. Όπως το είπε και ο υπουργός Εσωτερικών του, «ναι, είμαστε προληπτικοί»!

Αδόλφος Χίτλερ: Τα βιβλία του Καρλ Μάι

auttfkkatsss5

Ξέρουμε ότι ο Χίτλερ διάβαζε και διάβαζε πολύ, σημειώνοντας στο περιθώριο και υπογραμμίζοντας αράδες, κάτι που έδειχνε την πραγματική εμπλοκή του με το κείμενο. Αγαπούσε ιδιαιτέρως τον «Άμλετ» του Σέξπιρ, αλλά και τον «Δον Κιχώτη», τον «Ροβινσώνα Κρούσο», τα «Ταξίδια του Γκιούλιβερ» και, εντελώς αναπάντεχα, την «Καλύβα του Μπαρμπα-Θωμά»! Αν και κανένα βιβλίο δεν ξεπέρασε ποτέ την εμμονή του αιμοσταγή δικτάτορα με τις περιπέτειες του παιδικού συγγραφέα Καρλ Μάι, τον οποίο λάτρεψε ήδη από έφηβος.

Ο πασίγνωστος στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης λογοτέχνης, τον οποίο λάτρεψαν επίσης ο Αϊνστάιν και ο Χέμινγουεϊ, άφησε βαθιά το στίγμα του στον παιδικό ψυχισμό του Χίτλερ: «Το πρώτο βιβλίο του Καρλ Μάι που διάβασα ήταν το ‘‘Διασχίζοντας την Έρημο’’. Συγκλονίστηκα! Βυθίστηκα τόσο στις σελίδες του, κάτι που κατέληξε σε μια αξιοσημείωτη πτώση των βαθμών μου». Παρά το γεγονός ότι δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στον Νέο Κόσμο, ο περιπετειώδης συγγραφέας έγραψε για τον γερμανό ήρωά του στην Άγρια Δύση και τις συναντήσεις του με τους Ινδιάνους και το Φαρ Ουέστ.

Οι λογοτεχνικές εξερευνήσεις του Μάι στην Άγρια Δύση πάθιασαν τον Χίτλερ, όπως και χιλιάδες ακόμα παιδιά της γερμανόφωνης Ευρώπης, κρύβοντας τα βιβλία του κάτω από το μαξιλάρι του και διαβάζοντάς τα στο σκοτάδι με τη βοήθεια του σεληνόφωτος. Ο Χίτλερ είπε κατόπιν ότι στον Μάι οφείλει το ενδιαφέρον του για την ιστορία και τη γεωγραφία και ισχυρίστηκε ότι κάθε Γερμανός πρέπει να μελετήσει τα βιβλία του, αν θέλει ο ναζισμός να κερδίσει τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο!

Μέχρι και τον αρχηγό των Απάτσι που φιγουράρει στις περιπέτειες του Μάι θεώρησε πρότυπο της γερμανικής γενναιότητας, συστήνοντας στους στρατιώτες του να κουβαλούν αντίτυπα των βιβλίων του συγγραφέα στον στρατιωτικό τους εξοπλισμό, ώστε να μάθουν τόσο την τέχνη του πολεμιστή όσο και να είναι έτσι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τους Ρώσους.

Παρά την έλλειψη χαρτιού το 1944, ο Χίτλερ παρήγγειλε πράγματι την ανατύπωση 300.000 αντιτύπων των βιβλίων του Μάι ώστε να μοιραστούν στα ναζιστικά στρατεύματα. Η εξήγησή του απλή: οι Ρώσοι πολεμούν σαν τους Ινδιάνους, καθώς κρύβονται πίσω από δέντρα και γέφυρες και εμφανίζονται ξαφνικά από τις ενέδρες τους! Ακολουθώντας λοιπόν το παράδειγμα του γενναίου γερμανού καουμπόι του Μάι, οι γερμανοί στρατιώτες θα επέφεραν αποφασιστική νίκη στους «άγριους» Ρώσους…