Έπειτα από 12 χρόνια αριστερής διακυβέρνησης η Αργεντινή έκανε χθες στροφή προς την κεντροδεξιά με τη νίκη στις προεδρικές εκλογές του δημάρχου του Μπουένος Άιρες Μαουρίτσιο Μάκρι.

Με καταμετρημένο το 98,87% των ψήφων, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπόκα Τζούνιορς κερδίζει το 51,44%, σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τον αντίπαλό του, τον περονιστή Ντανιέλ Σιόλι, ο οποίος βρίσκεται στο 48,56%.

Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Αργεντινή είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει αντιδράσεις σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική

Ο 56χρονος Μαουρίτσιο Μάκρι, γιος ενός ιταλικής καταγωγής μεγιστάνα των κατασκευών, είναι μόλις ο τρίτος μη περονιστής ηγέτης που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας μετά το τέλος της χούντας το 1983.

Οι άλλοι δύο δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις θητείες τους, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί και σε αυτόν αν δεν καταφέρει να επανεκκινήσει γρήγορα την οικονομία της χώρας.

Στη νικητήρια ομιλία του ο Μάκρι δεσμεύθηκε να ενισχύσει την οικονομία της Αργεντινής, να καταπολεμήσει το εμπόριο ναρκωτικών και να υπερασπιστεί τη δημοκρατία.

«Είναι μια ιστορική ημέρα», είπε ο Μάκρι, ο οποίος στις 10 Δεκεμβρίου θα αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου, αντικαθιστώντας την Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ. «Τι αίσθηση, τι ευτυχία, τι ελπίδα!», πρόσθεσε.

Χιλιάδες υποστηρικτές του επευφημούσαν και χόρευαν στο κεντρικό εκλογικό του κέντρο καθώς γίνονταν γνωστά τα αποτελέσματα. Στους δρόμους του Μπουένος Άιρες πολύς κόσμος χτυπούσε τύμπανα και κόρναρε από χαρά.

2015-11-23T030117Z_1367669906_GF20000070428_RTRMADP_3_ARGENTINA-ELECTION 2015-11-23T040852Z_394994100_GF20000070467_RTRMADP_3_ARGENTINA-ELECTION 2015-11-23T040937Z_1585359530_GF20000070434_RTRMADP_3_ARGENTINA-ELECTION

Οι σκηνές αυτές φάνταζαν αδιανόητες μόλις δύο μήνες νωρίτερα, όταν ο Σιόλι εμφανιζόταν από τις δημοσκοπήσεις να έχει τόσο μεγάλο προβάδισμα από τον αντίπαλό του που θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές ήδη από τον πρώτο γύρο.

Όμως ο Μάκρι παρουσίασε τον εαυτό του ως τον υποψήφιο της αλλαγής σε μια περίοδο που πολλοί ψηφοφόροι ανησυχούν για τον πληθωρισμό, την ασθενική ανάπτυξη της οικονομίας και το έγκλημα.

«Χαίρομαι γιατί ανακτήσαμε την ελπίδα», δήλωσε η Τζάκι Φοξ, μια ψυχολόγος που ήταν παρούσα στο εκλογικό κέντρο του Μάκρι. «Είναι η αρχή μιας νέας εποχής. Είναι το τέλος της διαφθοράς. Έχουμε κάποιον που δεν χρειάζεται να γίνει πιο πλούσιος απ’ όσο είναι τώρα», πρόσθεσε.

Οι επιπτώσεις των αλλαγών που έχει υποσχεθεί ο Μάκρι θα μπορούσαν να είναι τεράστιες. Έχει δεσμευθεί να ενισχύσει τους θεσμούς, να υιοθετήσει πολιτικές πιο φιλικές προς τις επιχειρήσεις χωρίς να πλήξει τους πιο φτωχούς, να καταλήξει σε συμφωνίες με τους ξένους πιστωτές και να οδηγήσει την εξωτερική πολιτική της Αργεντινής μακριά από τη Βενεζουέλα και το Ιράν και πιο κοντά στις ΗΠΑ.

«Από τη Γη του Πυρός στον νότο ως το Χουχούι στον βορρά λέγαμε ότι πρέπει να χτίσουμε μια Αργεντινή με μηδενική φτώχεια, και αυτό θα κάνουμε μαζί», τόνισε ο Μάκρι χθες το βράδυ απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του.

Εξάλλου έχει δεσμευθεί να άρει τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και το εμπόριο που μέχρι τώρα απέτρεπαν τους επενδυτές και βάρυναν την οικονομία της Αργεντινής, ενώ πολιτικές όπως η κατάργηση της υψηλής φορολογίας στις εξαγωγές σιτηρών γρήγορα θα υπογραμμίσουν την επιθυμία του να φέρει την αλλαγή.

Σε άλλους τομείς όμως ο Μάκρι θα πρέπει να κινηθεί προσεκτικά.

Η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, κάτι που έχει περιορίσει την πρόσβαση σε δολάρια, ενδέχεται να προκαλέσει μεγάλη υποτίμηση, ενώ η αποκατάσταση της εμπορικής ανταγωνιστικότητας ίσως να αυξήσει τις καταναλωτικές τιμές.

Παράλληλα ήδη από τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησής του αναμένεται να περιορίσει τις επιδοτήσεις στην ενέργεια και στα μέσα μεταφοράς. Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι περίπου το 20% των κρατικών δαπανών πηγαίνει στις επιδοτήσεις αυτές, όμως ο περιορισμός τους ενδέχεται να αποδειχθεί ένα αντιδημοφιλές μέτρο μεταξύ των Αργεντίνων.

Καθώς δεν διαθέτει την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, ο Μάκρι μάλλον θα προτιμήσει να κινηθεί γρήγορα σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί την πρώτη περίοδο του μέλιτος στην εξουσία και να κερδίσει την υποστήριξη και από άλλα κόμματα.